Potrivit tradiției, porcul de Crăciun se taie în ziua de Ignat, iar la familia Tătaru din Tomești, obiceiul este păstrat cu sfințenie.
Viorel Tătaru, localnic: "Noi încercăm cât reuşim să păstrăm, să ducem mai departe tradiţia noastră românească. Ca în ziua de Ignat să fie sacrificat porcul, ca la anul să fie un an la fel de îmbelşugat, bun, poate un porc mai mare ca anul acesta."
După ce este pârlit în paie și spălat cu sare, porcul intră pe mâna gospodinelor.
"Trebuie să stea la refrigerat 24 de ore că aşa e normal, să stea la răcit şi după aceea se începe pregătirea pentru sărbători. Facem sarmale, cârnăciori, piftie, încercăm să facem tobă, toate produsele care le pregătim în fiecare an," a explicat Adriana Tătaru, una dintre gospodine.
Oricât de bune ar fi preparatele din carne de purcel, trebuie să aplecăm urechea și la sfaturile nutriţioniştilor.
"Carnea de porc este o carne foarte greu digerabilă, digestia acesteia poate dura de la 3 până la 6 ore, poate chiar mai mult. Şi se recomandă să mâncăm carne slabă, adică muşchi de porc şi nicidecum carne de porc foarte grasă. Mai mult, este recomandat să nu asociem acest tip de carne cu alte alimente foarte grase, cum ar fi brânza de oaie, un obicei în această perioadă," a explicat Adina Rusu, nutriţionist.
Foarte important, ca să fie masa bună, carnea de porc trebuie să treacă mai întâi pe la veterinar care să confirme că animalul nu avea trichineloză.