Construcţia pasajului Mihai Eminescu a început în urmă cu 4 ani, iar de atunci, lucrările au fost amânate de municipalitate pe motiv că firma care a câştigat licitaţia are probleme financiare. De-a lungul timpului, au fost înaintate 4 termene.
Ultimul termen pentru finalizarea pasajului Mihai Eminescu a fost 16 decembrie 2013, însă nici acesta nu a putut fi respectat. Lucrările vor reîncepe la primăvară, însă nu se ştie şi când vor fi terminate.
Motivul invocat de reprezentanţii Primăriei este că proiectul iniţial, care a costat 325.000 lei, a fost făcut în urmă cu 4 ani şi nu mai este de actualitate.
„După cum era şi normal, odată cu finalizarea actului pe 16 decembrie s-a finalizat şi contractul care prevedea managementul de proiect aşa cum presupune şi legislaţia europeană. Prin urmare, în acest moment am scos la licitaţie din nou această oepraţiune, este vorba despre managementul proiectului pentru axa Est-Vest,” a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Consilierii locali sunt nemulţumiţi că nu sunt consultaţi când se fac astfel de cheltuieli.
„Din păcate, această sumă de 70.000 de lei nu face decât să împovăreze, să spunem, şi mai mult, până la urmă, datoria oraşului, pentru că sunt bani care se iau absolut nejustificat. Nu înţeleg de ce nu există şi nu-şi dă cineva, nu dă nimeni nicio explicaţie pentru riscul contractului încheiat iniţial acolo în Fundaţie,” este de părere consilierul local Anca Preda.
Situaţia pasajului Mihai Eminescu nu este singulară. Primăria plăteşte 130.000 de lei pentru a reface un proiect tehnic greşit pentru un alt pasaj care se construieşte în oraş, Octav Băncilă.
„Proiectul tehnic trebuia modificat, licitaţia a fost câştigată de societatea care a participat, se încadrează în buget, în acest moemnt se efectuează măsurătorile astfel încât în primăvara acestui an, când vremea o va permite, să se poată trece efectiv la reluarea lucrărilor,” a mai explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Ambele proiecte sunt finanţate pe fonduri europene, iar lucrările sunt întârziate cu mai bine de jumătate de an. Valoarea lor depăşeşte 170 de milioane de lei.