Emanuel Gălbiniţă a absolvit Liceul de Informatică Grigore Moisil şi a rezolvat corect toate cele 90 de întrebări de la examenul de admitere la Medicină. Nu ar fi reuşit să facă un test fără greșeală, spune el, fără pregătire intensă la anatomie, lecţii pe care nu şi le-ar fi permis dacă ar fi apelat la meditaţii particulare.
35 de elevi s-au înscris anul trecut în acest proiect, însă numai 24 au continuat să vină la cele 3 ore de pregătire, în fiecare sâmbătă. Dintre aceştia, 16 au reuşit să intre la Medicină, la buget, cu note peste 9. În cadrul lecţiilor, tinerii au studiat după cinci manuale de anatomie.
Soţii Mircea şi Niţa Nedea, profesori la colegiul Costache Negruzzi, respectiv Mihai Eminescu, au decis în urmă cu doi ani să pregătească gratuit elevii fără posibilităţi financiare pentru admiterea la Medicină.
„Cea mai mare mulţumire este că noi considerăm, eu şi soţia, că aceşti copii au avut o şansă, pentru că fără pregătire, la Medicină nu poţi să susţii examenul, pentru că volumul de materie este foarte mare şi numărul de ore este extraordinar de redus,” mărturisește profesorul Mircea Nedea.
„De multe ori, copiii din medii sociale mai puţin favorizate întâmpinau dificultăţi, chiar dacă dotaţia nativă era foarte bună, chiar dacă dorinţa de studiu există, sunt lucruri care trebuie explicate, există relaţia profesor - elev, o artă pedagogică de a face lucrurile imposibile să fie receptabile şi posibile,” a spus Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general.
În toamnă, proiectul SAP-ed va continua cu o nouă serie de elevi. Criteriile pentru ca aceștia să fie acceptați la pregătire sunt să aibă rezultate bune la învăţătură şi să provină din familii în care venitul lunar de persoană nu depăşeşte 400 de lei.
reporter: Ştefana Todică
operator: Andrei Nicuţă