Contorizarea fiecărui consumator presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane ale blocului, amplasate pe casa scării, de la parter până la ultimul consumator. Din acestea se vor realiza racorduri individuale pentru fiecare apartament.
Avantajul este că rău-platnicii ar putea fi debranşaţi de la reţea fără a avea de suferit cei care sunt cu plata căldurii la zi. În plus, s-ar schimba instalaţii vechi de 30-40 de ani şi care, între timp, s-au deteriorat, favorizând pierderile de căldură. Ca şi în cazul proiectelor de anvelopare termică, locatarii ar putea să contribuie cu sume cuprinse între 10 şi 30% din valoarea investiţiei.
Contorizarea individuală se va face, momentan, la nivel de experiment
Scările de bloc care vor fi selectate pentru proiectul pilot vor fi anvelopate, iar ferestrele și instalația de agent termic veche de 40 de ani vor fi schimbate. Costurile vor fi suportate de furnizorul de căldură şi de o firmă de repartitoare. Includerea în program presupune câteva condiții.
„Condiţia este ca acea scară de bloc să aibă minim 50% din apartamente la sistemul centralizat. Deci dacă sunt 20 de apartamente, minim 10 trebuie să fie la sistemul centralizat şi 10 pot să fie cu centrale individuale, pentru că în felul acesta vom putea face şi mai uşor diferenţa,” a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.
În săptămânile următoare se va face o analiză pentru a stabili care sunt costurile pentru a pune în practică acest sistem.
„În maxim trei săptămâni să putem avea nişte costuri estimate concrete din care să rezulte care este procentul între 10 şi 30 la sută, care ar trebui suportat de locatari, procent care în aceste trei cazuri va fi plătit de Dalkia,” a mai spus Ana Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Termo.
În municipiul Iaşi sunt aproximativ o sută de mii de apartamente, din care doar 30 la sută mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.