Relu Fenechiu a fost trimis in judecată de procurorii anticorupţie pe 28 iunie 2012, fiind acuzat că a vândut, prin firmele sale, transformatoare uzate, drept produse noi, către compania Electrica Moldova, în perioada 2002-2005. Comisarii de la Garda Financiară au estimat prejudiciul la aproape 7 milioane de lei.
În iulie anul trecut, Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Recursul s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție unde pe 27 ianuarie sunt așteptate pledoariile finale. Înaintea sentinței, fostul ministru declară public că dosarul ar conține mai multe inadvertențe.
Prima ar fi că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut documente contabile, după ce fusese deja condamnat la o primă instanţă: „Paradoxal, DNA-ul, care anterior spusese că au făcut ei inventar și că produsele sunt pe stoc, le trimite lor un dosar în care le aminteşte că este un dosar pe rol, şi aveţi în vedere că le solicită în toamna anului 2013, le solicită factura care arată valoarea facturii şi preţul achiziţiei.”
Relu Fenechiu mai spune că DNA ar fi cerut de la Servicii Energetice Moldova situaţia stocurilor, tot după ce fusese deja condamnat și că raportul Gărzii Financiare în acest dosar a fost unul eronat. În opinia liderului liberal, condamnarea sa nu are un temei legal.
„Am avut aşa un gust amar când, în ziua de 16 ianuarie, atunci când preşedinta Instanţei Supreme a ieşit la televizor şi a spus că nu este vorba despre un dosar politic. Nu am ieşit niciodată să vorbesc după ce s-a început acest proces.”
Relu Fenechiu ia în calcul ca judecătorii Curții Supreme să-l trimită după gratii săptămâna viitoare, dar spune că va ataca sentinţa la CEDO. În cazul în care va fi încarcerat, la şefia filialei judeţene PNL l-ar putea urma Mugur Cozmanciuc sau Cristian Adomniţei.