În urmă cu 50 de ani, la grădinița din localitatea Soci erau înscriși aproape 400 de copii. Anul acesta, în schimb, mai sunt doar 35 de preșcolari. Localnicii se feresc să mai facă copii, de teamă că nu vor avea bani să-i crească.
"Foarte multe îți trebuie ca să-i crești, bani mulți, nu-i adevărat? Eu mă uit așa, și un pantof și tot ce iei, sunt foarte scumpe."
"Nici nu mai trebuie să facă oamenii copii, ce să facă cu ei? Nu-i greu să crești un copil, dar să ai cu ce să-l crești."
"Nu ai ce le oferi, nu ai viitor, nu-i serviciu, nu-i de lucru, ce să facă?!"
" - Mai există în sat familii numeroase, care să aibă mulți copii? - Nu, nu prea sunt. - Pe vremuri erau? - Da cum, bătrânii noștrii aveau câte 10, 8, 12."
Autoritățile au decis în urmă cu doi ani închiderea clădirii de un etaj în care funcționa grădinița, pentru că întreținerea ei costa prea mult. Preșcolarii au fost mutați în școală, unde există spațiu suficient, mai ales că, din cauza natalității scăzute, anul acesta nu există clasa zero și nici clasa a II-a.
Gheorghe Astănei, directorul școlii din localitatea Soci: "În total sunt 35 de copii la grădiniță, 44 la învățământ primar și 66 la învățământ gimnazial, în total 145 de copii. Natalitatea scăzută."
Pentru ca imobilul în care a funcţionat grădiniţa să nu se degradeze, consilierii locali s-au gândit să schimbe destinaţia clădirii.
"În funcție de fondurile pe care le avem o să căutăm să îl transformăm ca să îl putem folosi ca centru social," a spus Liviu Aioanei, viceprimarul comunei Miroslovești.
Dacă autoritățile vor găsi finanțare pentru reabilitarea și amenajarea clădirii, centrul social va fi destinat, în special, persoanelor cu o situație financiară precară, dar va funcționa și ca centru de zi unde localnicii vor putea să-și petreacă timpul liber.