Situat în partea central-estică a României, județul Neamț este înconjurat de munți de o parte și de alta și este traversat de râurile Siret și Moldova. Pădurea este marea avuție a nemțenilor. Aici sunt codrii de aramă ai lui Eminescu. Însă în județul Neamț, munți întregi au rămas fără pădure. Numai în ultimii cinci ani s-au tăiat câteva mii de hectare.
Comuna Grințieș, Neamț, situată în partea de vest a județului și înconjurată de munți, se mândrea în anii '90 cu aproape 20.000 de hectare de pădure. De-a lungul anilor, însă, tăierile masive de arbori au luat amploare, lucru recunoscut cu seninătate chiar de edilul local.
Și mai îngrijorător este faptul că judeţul Neamţ e fruntaş și într-un top al neputinţei, al disperării. Fiecare al 43-lea locuitor are cancer, iar cifrele cresc de la un an la altul. Pentru cei 13.000 de bolnavi singura soluție este tratamentul la Spitalul Județean Neamț care, însă, nu are capacitatea să acopere toată cererea. Pentru ei, medicii încearcă minuni.
Că funcţionăm între extreme e cât se poate de evident. Iar starea de facto a învăţământului din România nu face decât să confirme regula: între centrele de excelenţă şi sărăcia lucie, pentru elevii români şcoala este o chestiune de şansă. Nouă elevi de clasa a X-a de la un colegiu din Neamț, care au depășit materia școlara la fizică și informatică, sunt sustinuți de Centrul Spațial European să studieze noțiuni de robotică și programare în C. Tinerii au plecat la Amsterdam, de unde au lansat un satelit.
Să ajungi în Neamţ nu e o misiune uşoară. Nu există aeroport, nici autostradă, iar drumurile care duc acolo nu sunt cele mai moderne. Sunt sate întregi care nu au văzut asfaltul. Pe de altă parte, Neamțul este al cincilea judeţ al ţării la absorbția de fonduri europene și cei mai mulți bani au mers la Piatra Neamț - 38 de milioane de euro.
„Sunt proiecte europene majore care au ridicat standardele în municipiul Piatra Neamț. Cred că important este cel cu curtea domnească, proiectul european în care am modernizat muzeele din Piatra Neamţ”, a declarat Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra-Neamț.
Neamțul, județul mănăstirilor, atrage anual zeci de mii de turiști, atât din țară, cât și din străinătate. La 46 de kilometri de orașul Piatra Neamţ este unul dintre simbolurile judeţului - Cetatea Neamţului. Deşi a fost atacată de otomani în repetate rânduri, zidurile au rezistat, iar astăzi a fost transformată în muzeu.
„Cetatea este aşezată pe o stânca, în formă patrulateră neregulată şi pentru locuit. Avea trei rânduri de camere, trei nivele, parterul nelocuibil, iar etajul I, şi II, pentru cei care apărau cetatea în timp de război, în timp de pace şi pentru familiile de domnitori care locuiau la Suceava”, povestește Gheorghe Maxim, custode al Cetății Neamțului.
Când spui Neamț, nu poți să nu te gândești la Creangă. La Humulești se găsește casa lui memorială. Iar lumea poveștilor lui este creată astăzi de Ionela Lungu, meşter popular, care, cu poveştile „bădiei" în minte şi cu lut de pe malul râului modelează persoanaje celebre precum Dănilă Prepeleac,
Extins şi modernizat în ultimii ani, stadionul Municipal din Piatra Neamţ a fost cotat de UEFA cu trei stele, aici s-au disputat meciuri importante ale echipei naţionale, dar şi partide din Europa League şi Champions League. Profitabilă este şi telegondola. Deschisă în urmă cu 5 ani, după o investiţie de 15 milioane de lei, telegondola a devenit unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale municipiului.