Adunați în fața fostul combinat FORTUS, aproximativ 100 de angajați au scandat lozinci. Sătui să trăiască pe banii copiilor sau a altor membri din familie, oamenii au ieșit în stradă în speranța că își vor recupera drepturile salariale. Printre cei care au protestat se numără și Valentina. Lucrează de 36 de ani la combinat, iar după o viață întreaga de muncă, se vede nevoită să iasă în stradă pentru a primi banii care i se cuvin.
”Eu 160 de milioane am de luat. Și pentru aceea vin aici pentru că mi-e ciudă că a fost munca mea. Am fată la facultate, cu ce să mă descurc? Îmi mai trimit copiii, îmi mai dau. Ți-e și rușine să ceri. Ai ajuns la o vârstă și acum să ceri de la copii,” spune femeia.
Sunt oameni care au muncit și care de mai bine de șase luni protestează, au făcut demersuri la prefectură și minister, fără nici un rezultat. Ultimii bani i-au primit săptămâna trecut. Câte 220 de lei fiecare. Prea puțini însă pentru a-și acoperi cheltuielile.
”Pe jos vin , pe jos plec, mă mai ajută și nevastă-mea. Am mai venit, da, de pază, m-a chemat șeful și tot mi-a promis -lasă, mai vino, că poate se mai remediază treaba, poate nu știu ce...”
”După 36 de ani de acum, mai am puțin până la pensie, vreo 5-6 ani, am ajuns să vin să cerșesc aici dreptul meu, sunt doi ani jumate de când n-am văzut niciun ban, în afară de ce mi-a dat acum,” spun oamenii.
Adrian Flondor, lider sindicat: ”am făcut demersuri la instituțiile statului de acum un an și jumătate, aproape chiar 2, cu privire la situație din FORTUS. Situația este una mai mult decât delicată din punct de vedere financiar. Aproximativ cinci milioane de euro cu tot cu dobânzile aferente la salariile restante. Ori noi acum am reușit să dăm 0,5 la sută din salariile restante.”
Singura soluție pentru ca cei aproape 500 de angajați să își recupereze banii ar fi ca pavilionul central să fie vândut.
”Oferta care este la pavion în momentul de față, este o ofertă care înseamnă plata în 12 rate. Nu avantajează salariații la momentul ăsta. Drepturile salariale se pot primi preponderent, majoritar, în proporție 70-80 la sută prin valorificarea pavilionului,” a explicat Gheorghe Chișcă, director FORTUS Iași.
Combinatul FORTUS este in faliment din aprile. Majoritatea actiunilor combinatului, 79 %, sunt detinute de AVAS.