Baza de cercetare va fi amplasată în clădirea de Chirurgie de Urgenţă din curtea Institutului Regional de Oncologie, iar cu ajutorul echipamentelor performante medicii din Iaşi vor reuşi să pună un diagnostic chiar de la faze incipiente ale bolii. Va mai fi achiziţionat un dispozitiv care produce izotopi folosiţi în scanarea corpului şi detectarea unor modificări în organism, iar tratamentul va fi personalizat pentru fiecare pacient.
„Acest centru îşi propune să meargă în profunzime, deci nu numai la nivel molecular, la nivelul genelor , la nivelul proteinelor din aceste gene pentru a găsi în plus alţi biomarkeri care vor fi capabili să stabilească un diagnostic mai precis,” a explicat Sorinel Luncă, manager de proiect.
„Studiul se va transfera undeva într-o zonă de experiment preclinic, apoi va fi implementat în clinică în anumite faze pentru că toate acestea sunt obligatorii,” spune Eugen Carasevici, responsabil tehnic de proiect.
Pe lângă pacienți, de beneficiat vor avea şi doctoranzii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, care vor putea face cercetare la cele mai înalte standarde.
„Pentru Iaşi, acest proiect care face parte dintr-o adevărată filosofie de construcţie a unui centru puternic de cercetare biomedicale înseamnă viitorul, înseamnă creştere economică în această regiune, înseamnă creşterea stării de sănătate a populaţiei, speranţă pentru pacienţi şi înlăturarea unor inechităţi în sistemul de sănătate românesc,” consideră Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie Iaşi și președinte al Colegiului Medicilor din România.
Lucrările la centrul de cercetare vor fi gata în luna noiembrie a anului viitor.