Primarii din județul Iași nu au fost convinși de utilitatea hărților de risc, un proiect de 5 milioane de euro

Data publicării:
harti de risc

Toţi primarii din judeţ au fost chemaţi la Prefectură pentru a fi informaţi despre noul proiect ce cuprinde hărțile de risc a Moldovei, dar explicațiile specialiștilor despre cum îi ajută acest proiect nu i-au lămurit pe deplin.

„O aplicaţie prin care se accesează aceste hărţi şi arată diferite date care sunt incluse, deci suporturi sau sfaturi pentru elaborarea acestor hărţi şi de asemenea, s-a elaborat un model al terenului şi respectiv modelare hidraulică şi hidrologică pentru a fi realizate aceste hărţi”, a explicat Anca Savin, șeful biroului Plan Management Bazinal la Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad.

Primarii comunelor lovite deseori de inundații au în continuare nelămuriri legate de modul în care vor fi ajutați să prevină dezastrele.

„Să vedem cum o să putem să le aplicăm noi ca preşedinţi locali ai situaţiilor de urgenţă pentru că Holboca..permanent am avut probleme cu inundaţiile şi m-aş bucura ca într-adevăr în momentul când vom intra în posesia acestor hărţi să ne ajute să oprim imundaţiile în localităţile noastre”, a spus Gheorghe Ștefurac, primarul comunei Holboca.

O zonă cu un risc crescut de inundaţii este comuna Erbiceni, iar primarul spune că acest lucru se întâmplă din cauza unei indiguiri prost făcute şi cu toate că a cerut ajutorul Administraţiei Bazinale de Apă Prut Bârlad nu a primit încă un răspuns.

„Sunt două intrări în polderul ăla, Bahluiul şi un pârâiaş care vine din satul din satul Bârleşti, la nişte iazuri. Apa intrând în polder, polderul se inundă, nu mi se inundă şi satul Bârleşti?”, și-a arătat îngrijorarea Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni.

Chiar dacă i-a văzut puțin derutați pe primari, prefectul Romeo Olteanu este oprimist că aplicația va fi un instrument util pentru prevenirea inundațiilor și alunecărilor de teren.

„La început, primarii şi cu cei care au venit din judeţ se uitau cam împrăştiat că nu ştiau despre ce este vorba dar în final vreau să vă spun că aceste hărţi de risc, în momentul când aplicaţia va putea fi accesată pe internet, din câte am înţeles la sfârşitul anului va fi un instrument foarte bun”, a declarat prefectul.

O aplicaţie web cu hărţile întocmite va fi disponibilă on-line la sfârşitul anului. Ea va putea fi accesată doar de instituţiile publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri