Comunicatul emis de Direcţia Naţională Anticorupţie:
Din ordonanța de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, o persoană i-a promis, în cursul anului 2010, suma de 50.000 euro inculpatului TĂRNICERIU RADU-DIMITRIE – preşedinte al Tribunalului Iaşi, pentru ca acesta, prin influenţa dată de funcţia deţinută, să facă intervenţii pe lângă magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi implicaţi în soluţionarea unei cauze civile. Intervenţia avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinţei civile din data de 18.03.2010 a Judecătoriei Răducăneni, judeţul Iaşi, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanţii unei societăţi comerciale împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Răducăneni, judeţul Iaşi – promisiune acceptată de magistratul în cauză. Suma de 50.000 euro promisă iniţial de persoana respectivă în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi o altă persoană. Pentru a avea garanţia că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunţarea deciziei civile din data de 22.09.2010, în schimbul ajutorului primit, cumpărătorul de influenţă le-a dat lui Tărniceriu Radu-Dimitrie şi celeilalte persoane o participaţie la firma beneficiară a deciziei judecătoreşti, printr-o operaţiune de majorare de capital, în urma căreia cealaltă persoană a devenit asociat cu 20% la firma în cauză. De asemenea, inculpatul Tărniceriu Radu-Dimitrie a sprijinit (în contul traficului de influenţă, asigurându-i consilierea şi facilitându-i depunerea la dosarul cauzei a înscrisurilor justificative) împreună cu beneficiarul majorării de capital şi cu alte două persoane, demersurile inculpatului cumpărătorului de influenţă de a-i determina pe doi magistraţi din cadrul Tribunalului Iaşi să pronunţe, fără vinovăţie, decizia civilã din 22.09.2010, prin care aceştia au admis apelul formulat de reprezentanţii societăţii comerciale. Ca urmare a acestei decizii judecătoreşti, Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã Rãducãneni, judeţul Iaşi a fost obligat sã întabuleze, în favoarea societãţii, dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 282,5 ha teren amplasat în extravilanul localitãţii Gorban, judeţul Iaşi, în condiţiile în care acesta face parte din domeniul public al statului.
Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale a suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 lei, iar pe de altã parte, societatea comercialã în cauzã a obţinut un folos de aceeaşi valoare urmare a întabulãrii ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului în cauzã în cartea funciarã a localitãţii GORBAN.
Inculpatului TĂRNICERIU RADU-DIMITRIE i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
ACTUALIZARE ORA 17:52. De câştigat din această afacere a avut fostul primar al comunei Gorban, şi actual director al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, Ioan Leonte, care a intrat ilegal în posesia terenului. Implicat în acest dosar este şi omul de afaceri Emanuel Osoianu.