Marinela şi Lenuţa, sunt două surori din localitatea Scânteia care au luat în urmă cu 12 ani în îngrijire câte un copil din centrele de plasament. În primăvara lui 2012 li s-a impus să mai ia în ocrotire câte un copil nu mai mare de doi ani. Au refuzat, și atunci, spun femeile, au început presiunile. „Ne presa că ni-l ia şi pe ăsta, rămânem fără loc de muncă, trebuie să înţelegem că Direcţia are nevoie, sunt foarte mulţi copii abandonaţi. Noi am spus că înţelegem, dar atât putem face noi deocamdată,” povestește Marinela Rădeanu, asistent maternal.
Au motivat că spatiul insuficient de acasă nu le permite să le ofere atat copiilor biologci cât și celor aflați în asistență maternală condiții adecvate. Nu a contat însă. „Al doilea copil l-am refuzat din cauza spaţiului. Doamna directoare îmi spunea să construiesc , dar nu se construieşte aşa de uşor o cameră, trebuie bani, trebuie încălzită , trebuie mobilată. Bun, i-am spus că fac în timp, să mă înţeleagă că în timp o să fac şi o să iau şi al doilea copil. Nu, presiuni şi presiuni. Totuşi camerele sunt mari, spun ei, şi ar mai veni paturi, asta spuneau ei, mai punem paturi, să inventăm, să facem ceva ca să luăm,” spune Lenuţa Tăcuţanu, asistent maternal.
Femeile au fost chemate de trei ori la Comisiile de Disciplină. O dată au primit avertisment, iar a doua oară au fost sancţionate cu 10 la sută din salariu, pe o lună. Atunci s-au decis să atace în instanţă cu ajutorul sindicatului Nova Vita, iar instanţa a fost de partea lor. „Înseamnă că s-a deschis calea şi pentru ceilalţi asistenţi maternali de a refuza în mod categoric acordarea celui de-al doilea copil în condiţiile în care ei nu-şi pot permite acest lucru,” a explicat Cătălin Toma, preşedintele Sindicatului Nova Vita.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt decişi să recurgă la toate căile de atac deoarece decizia nu este definitivă. „Compartimentul Juridic din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi va iniţia recurs în acest caz. Sperăm să avem câştig de cauză de această dată. Atâta vreme cât aceştia şi-au asumat acest atestat considerăm faptul că a refuza să ia un al doilea copil este o încălcare a Codului Muncii, drept pentru care s-a dispus şi această cercetare disciplinară care s-a lăsat cu această sancţiune,” a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
În judeţul Iaşi sunt 780 de asistenţi maternali care au în grijă aproape 1.270 de copii. Salariul unui asistent maternal este de 650 de lei.