În comuna Aroneanu este un singur agent de poliție la o populaţie de aproximativ 3.000 de persoane, în condiţiile în care necesarul ar fi de măcar 3 poliţişti. În această dimineaţă, aproape de ora 9, în postul de poliţie nu era nimeni.
Localnicii se plâng că nu se mai simt în siguranță.
Iar în comuna Aroneanu nu este singura situaţie în care postul de poliție este închis. La Golăeşti, un lacăt uriaș este semnul că în post nu este niciun agent. Mai mult chiar, anunţul de pe uşă vine să întărească ideea că în această perioadă şansele să dai ochii cu un poliţist sunt minime:
„Vor fi zile când nu va fi niciun lucrător la serviciu pe motiv că poate fi liber după serviciul de noapte, concediu de odihnă, concediu medical sau alte situaţii neprevăzute. Vă rugăm să reveniţi în altă zi lucrătoare.”
Reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliție cunosc situația și încearcă să o rezolve măcar în parte. Nu au cum să facă angajări pentru că posturile sunt blocate.
„La nivelul localităţilor rurale se acţionează cu patrule în sistem integrat coordonate de către secţiile de poliţie rurală. Totodată, serviciul de ordine publica şi serviciul rutier acţionează cu patrule specializate pe raza de competenţă”, a declarat inspectorul Alexandru Chelaru, purtătorul de cuvânt al IJP Iaşi.
În judeţul Iaşi, deficitul de personal din structurile poliției este de aproximativ 10%. Cele mai mari probleme sunt la posturile de poliţie din mediul rural, acolo unde ar mai fi nevoie de cel puţin 90 de agenţi.