759 de tineri s-au înscris la specializarea de asistent medical generalist la Școala Postliceală Sanitară din Iași. Cursurile le asigură o diplomă recunoscută în toate țările Uniunii Europene, iar cei mai mulți au venit la examen cu scopul declarat de a face carieră în străinătate.
Codrin Borş a terminat anul acesta liceul și visează deja să lucreze într-un spital de peste hotare. A făcut chiar şi calcule cu banii pe care i-ar câştiga: "Anglia, 12,5 lire pe oră. Acum nu mai stau să fac calculul cât e la lună, spun undeva în jur de 2.000 de lire. Oriunde în afară de România, pentru că sistemul sanitar şi de învăţământ şi tot ceea ce înseamnă România e varză în opinia mea."
La fel ca el, şi Alexandra s-a înscris la Şcoala Postliceală Sanitară tot cu intenţia de a profesa în străinătate: "Marea Britanie m-am gândit în principiu. M-am gândit doar la practica din spitale şi mă sperie lucrul acesta. Ştiu de la bunicii mei care mai intrau în spital şi e tragic."
Nu doar salariile din străinătate îi motivează să plece. La fel de greu cântăresc și condițiile din spitalele românești.
"E totul mai bine faţă de ce e la noi."
"Oriunde e bine, nu contează, în funcţie de salariu. - Dar în România? - Nu. - De ce? - Ce să facem în România?! Pentru un salariu de 800 - 1.000 de lei nu merită."
"În ţară nu prea avem ce... E mai greu. Sistemul sanitar românesc nu mă încântă."
Conducerea Şcolii Postliceală Sanitare de Stat din Iaşi spune că de la an la an numărul celor care se înscriu la această instituție este în creştere.
Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Iaşi: "atât de mulţi chiar nu au mai fost. Am mai avut acum 2 ani 6 candidaţi pe loc, aproape 6 candidaţi pe loc, dar 7 candidaţi, ca în acest an, nu am mai avut niciodată. După absolvire pleacă în ţări ale Uniunii Europene circa 50% dintre absolvenţi."
Candidaţii vor afla rezultatele marţi. Aceştia au la dispoziţie 112 locuri la buget şi 300 la taxă. Studiile durează trei ani, iar cei care intră la taxă vor achita câte 2.300 de lei pe an.