Pojorâta, noua perlă a Bucovinei. Tarifele de cazare variază între 20 și 80 de lei pe noapte

Data publicării:
pojorata

La 80 de kilometri de Suceava, în inima Bucovinei, un ținut de poveste se întinde de-o parte şi de alta a Drumului Național 85. Avântul turismului în zona comunei Pojorâta, în ultimul deceniu, are legătură atât cu frumuseţile locului, dar şi cu amenajările moderne.

“În zonă, turiştii pot practica drumeţia, escalada, fiind singurul loc din Bucovina care permite practicarea acestui tip de sport, respectiv căţărarea pe perete. Pe Pietrele Doamnei, sunt peste 13 trasee, faleze turistice pe grade de dificultate, o zonă mirifică,” a explicat Claudiu Brădățan de la Centrul Național de Informare Turistică din Suceava.

La fel de atractive pentru turişti sunt şi cele patru pârtii de schi din vârful Pasului Mestecaniş, într-un peisaj de basm.

“Avem cu grad de dificultate greu, două medii și una ușoară, două instalații pe cablu, un baby sky și o instalație cu 65 de agățători simple. Tubing avem, avem pârtie de sanie, încercăm să facem și un patinoar,” a spus Alexandru Boișandu, administrator al unui complex turistic.

Urcarea cu teleschiul costă 3 lei, iar cu baby-schiul 2 lei. De asemnea, închirierea unei sanii, a unui echipament complet de schi și a colacului de tubing costă 10 lei pe oră. Nici cazarea în Pojorâta nu este costisitoare, de la 20-30 de lei camera în gospodăriile localnicilor, pâna la 70-80 de lei într-o pensiune sau hotel. Oriunde aţi poposi, gazdele vă întâmpină cu bunătăţi al căror gust nu-l veţi uita multă vreme:

“Ei caută mâncare tradiţională, să fie foarte proaspătă şi din ce avem în gospodărie. Prima dată facem mâncarea de hribi pentru că sunt specifici zonei, facem hribi cu smântână sau ciorbă de hribi, apoi facem din pasăre, supa cu găluşti şi piftie şi friptură din porc, facem muşchi umplut, care este foarte bun şi foarte bine primit, cartofi cu smântână şi cu mărar, care sunt specifici la noi, tocinei, mălai, care place foarte mult şi copiilor şi adulţilor.”

Oana Sava, propietar de pensiune: “70 de lei camera cu pat matrimonial pentru o seară, preferăm de obicei un grup compact, fiind capacitatea foarte mică de cazare, 6 camere, 12 locuri, ar fi ideal să avem un grup compact sau măcar 5 perechi. Pe o perioadă mai mare putem face o mică reducere.”

Pojorâta este recunoscută și pentru păstrăvăriile de aici. Turiștii care ajung în zonă pot să vinăa să-și pescuiască peștele proaspăt direct din bazinele piscicole.

“Sunt cam pe locul 1 în ceea ce priveşte specialităţile pe bază de păstrav, chiar şi originea păstrăvului afumat pus în cobzăeste chiar de acolo, din Pojorâta, pe vremea Imperiului Austro Ungar, un tehnician trebuia să ducă păstrăvul la Cernăuţi, nu avea nicio modalitate de a-l conserva şi atunci a venit ideea să-l afume şi să-l pună într-o cobză de păstrăv,” a mai spus Claudiu Brădățan, de la Centrul Național de Informare Turistică din Suceava.

Talentul culinar al oamenilor din Pojorâta nu se dezminte nici la capitolul dulciuri.

“Cu dulceţuri şi siropuri făcute cu fructele din zonă care sunt 100% ecologice fiind crescute din flora spontană, sunt făcute la noi în bucătărie. Cele mai căutate sunt dulceaţa de afine şi de zmeură şi siropul de brad. Borcanul de dulceaţă este la 15 lei borcanul, siropurile de jumătate de litru tot 15 lei sticla, indiferent de sortiment,” povesteşte proprietarul unei pensiuni.

După un asemenea festin culinar, o plimbare cu sania până pe vârful Rarău este bine-venită. Dacă doriţi să ardeţi caloiile ceva mai repede, puteţi încerca parapanta sau alpinismul. Celebrele mănăstiri din Bucovina sunt şi ele relativ aproape, la 40-50 de kilometri de localitatea Pojorâta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri