Specialiştii de la Asociaţia Dendro-Ornamentală din Iaşi au fost zilele trecute în inspecţie la plopii din Bucium şi au fost revoltați de stadiul avansat de degradare al copacilor.
Cei 16 plopi care au mai rămas în picioare s-ar putea prăbuşi la primul vânt mai puternic. Vârsta arborilor este de peste 300 de ani, iar pentru că nu au fost îngrijiţi corespunzător, rădăcinile au putrezit în proporţie de peste 80 la sută.
Dendrologii au constatat că placa pe care este scris numele copacilor, plopul cenuşiu, este incorectă, aceştia fiind, de fapt, albi. În plus, soclul şi placa de marmură cu poetului Mihai Eminescu sunt crăpate. Şi mai tare i-a dezamăgit însă situaţia precară a tulpinilor, dar şi faptul că, în această primăvară, niciunul dintre plopi nu a înflorit.
Specialiştii au identificat însă şi o soluţie pentru a salva copacii: „Injectarea la baza tulpinii a unor pesticide. Nu e scump, eu am făcut un calcul, un deviz estimativ şi cheltuiala pentru două reprize, deci un tratament şi o revenire după trei luni de zile ajunge la 14.440 de lei,” a explicat Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale ''Anastasie Fătu'' Iaşi.
Deşi se află în patrimoniul Academiei Române, instituţia nu se ocupă de toaletarea plopilor şi nici de cheltuielile pentru tratament. „Bani pe care ar trebui să-i dea Primăria Municipiului Iaşi, care este proprietara terenului pe care cresc aceşti plopi,” spune Constantin Toma, preşedinte Subcomisia Monumentelor Naturii Iaşi.
Reprezentanţii municipalităţii spun că nu pot interveni pentru că nu au fost notificaţi de către Academia Română.