Planificarea familială, o problemă. Două metode de contracepţie gratuite nu mai sunt disponibile

Data publicării:
ANTICONCEPTIONALE

La Iaşi, numai anul trecut 191 de copile cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani au devenit mame. Deşi fenomenul este îngrijorător, programul naţional de contracepţie este subfinanţat de Ministerul Sănătăţii. Medicii de la cabinetele de planificare familială spun că nu le mai pot oferi gratuit adolescentelor, femeilor din mediul rural şi celor cu situaţii materiale precare două dintre metodele contraceptive de care ar avea nevoie.

“În momentul actual nu mai avem sterilete, nu mai avem contracepţia injectabilă, am rămas doar cu contracepţia orală combinată şi cu prezervativele. Contracepţia nu mai are acelaşi succes pe care l-a avut altădată,” a spus Mariana Flondor, medic primar la Maternitatea ''Elena Doamna'' Iaşi.

Mirela Vrabie, pacientă: “Ar fi trebuit să continue cu ele foarte mulţi poate nu au neapărat bănuţi ca să cumpere astea de la farmacie şi beneficiază gratuit de ele.”

Specialiştii sunt alarmaţi si de numărul tot mai mic al tinerelor care se prezintă pentru contraceptivele gratuite.

“- Cam cu cât a scăzut adresabilitatea? - 25 spre 50 la sută. Veneau sute, acum vin zeci. A existat la un moment dat o lipsă totală a acestor contraceptive gratuite, măcar jumătate de an, timp în care desigur lumea a pierdut obişnuinţa de a veni aici,” a explicat Rodica Pleşca, medic planning familial la Maternitatea ''Cuza Vodă'' Iaşi.

Cele două metode de contracepţie pe care cabinetele de planificare familială nu le mai pot oferi gratuit costă în farmacii între 10 şi 150 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri