Suspecţii ar fi cumpărate diverse metale aliate din Italia, Olanda, Polonia şi Cehia, în valoare de peste 25 de milioane de euro, pe care le-au vândut în România şi, pentru a se sustrage de la plata T.V.A., ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de mărfuri de la mai multe firme fantomă.
“Pentru a-şi descărca stocul de marfă achiziţionat fictiv de la firmele fantomă, membrii reţelei ar fi făcut livrări fictive către societăţi comerciale din Bulgaria controlate prin interpuşi.De asemenea, pentru ascunderea activităţilor ilicite, persoanele în cauză ar fi cesionat fictiv părţile sociale deţinute la societăţile comerciale folosite în activităţile infracţionale şi ar fi distrus documentele contabile,” se arată într-un comunicat emis de I.P.J. Iaşi.
ACTUALIZARE ORA 15:00. La cele 37 de percheziții care au avut loc, dimineață, în Iași, Olt și București, au participat 200 de polițiști. Procurorii susțin că membrii rețelei au cumpărat oțel și aluminiu din Italia, Olanda, Polonia şi Cehia, în valoare de peste 25 de milioane de euro, iar marfa a fost vândută ulterior combinatelor din țară. Pentru a se sustrage de la plata T.V.A., membrii rețelei ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de mărfuri de la mai multe firme fantomă.
"Alţii câştigă, alţii nu câştigă, alţii duc acte la contabilitate, nu prea le pun, le lasă aşa, că nu ştiu carte. Dar ar fi bine, Camera de Comerţ care este aici la Iaşi să nu mai dea societăţi la cei care nu ştiu carte şi care nu ştiu marfa," a spus Daniel Stănescu, ruda unui suspect.
35 de persoane au fost escortate la București, pentru continuarea audierilor. Procurorii susțin că prejudiciul este de aproximativ 6 milioane de euro.