În comuna suceveană Breaza se află un sat bucovinean sută la sută tradițional. Case vechi de peste un secol au fost adunate din toată regiunea, dezasamblate și remontate pentru a construi satul-muzeu unic în zonă, care servește drept...complex turistic.
„Asta e casă de 200 de ani. - Și ce aveți aici înăuntru, ce ați adus, ce ați cules? - Am cules toate lucrurile de la bunici, de la străbunici, de a cui a fost casa,” povestește Viorica Macovei, administrator al complexului turistic.
Fiecare încăpere, în care turiștii se pot caza, este decorată și mobilată cu piese de muzeu: oale de lut, costume populare, lavițe, covoare de iută și cuptoare cu plită adunate din casele localnicilor.
„Străbunica, bunica, noi, fetele, am țesut, nepoatele, toate am țesut la războiul ăsta de țesut și acum, după ce n-am mai țesut eu, l-am luat aici să nu se piardă. Toate lucrurile care aparțin cheptene de scărmanat lană, suveică de făcut țăi,” mai povestește Viorica Macovei.
Dacă în satul așezat pe valea Pârâului Negri turiștii au parte de tratament 100% rustic, la trei kilometri de orașul Câmpulung Moldovenesc, o familie de localnici a recreat într-un complex turistic atmosfera burgheză din vremea dominației austro-ungare. Sunt case vechi relocate și recondiționate.
„Am mers întâi pe văile din zonă, prin sate și am căutat case bătrânești, care nu erau locuite. Tradiția locală spune că nu e bine să-ți vinzi casa bătrânească, dar am reușit să-i convingem pe câțiva că le dăm o nouă viață,” a explicat Ciprian Savin, proprietar al complexului.
Doina Savin a colecționat piese de la săteni timp de 30 de ani în speranța că la un moment dat va înființa un muzeu al Câmpulungului. Exponatele au ajuns acum în camerele din pensiune.
„Fecare are istoria lui, fiecare lucrușor pe care-l am aduce aminte de ceva,” povestește Doina Savin, proprietar al complexului.
„Camerele sunt deosebite, adică eu una nu cred că am mai fost într-un loc de genul ăsta până acum. E deosebit, e frumos, e o atmosferă liniștită, relaxantă,” spune o turistă.
„Nu sunt așa multe locuri în țară, undeva te întorci cu un secol în urmă și e o experiență.”
Turiștii care vor să-și petreacă vacanța într-o astfel de casă-muzeu trebuie să plătească 90 de lei pe noapte de persoană, în timp ce în pensiunile rustice din satul Breaza, prețul este de 150 de lei și include cazarea și trei mese.