Prin ordinul fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, spitalul din Târgu Frumos a fost închis în 2011. 170 de medici, asistenți, infirmieri și personal auxiliar au rămas fără loc de muncă. Doar câteva zeci de cadre medicale au fost transferate la Spitalul „Sf. Spiridon” și de atunci fac naveta...navetă pentru supraviețuire fac și miile de locuitori din Târgu Frumos și din zonele limitrofe.
Șeful centrului de primiri-urgențe Târgu Frumos, medicul Adriana Gheorghică, asistă neputincioasă la distrugerea spitalului. Când era la conducerea acestei unități răspundea de viața a zeci de mii de persoane. Acum, simte că are mâinile legate.
„Am avut un caz mai complex şi am vrut să mă sfătuiesc cu un medic. În momentul în care am sunat medicul de la Cardiologie mi-a spus doamna doctor dacă vreţi să-l trimiteţi nu am locuri decât cu doi în pat,” povestește ea.
Înainte să fie închis, spitalul din Târgu Frumos a fost reabilitat. Grav este că aparatură performantă care nu a fost folosită niciodată zace pe holuri și a ieșit din garanție.
Intenţia lui Ionel Vatamanu, primarul din Târgu Frumos, în ceea ce privește soarta spitalului este halucinantă: „Vrem să-l închidem şi să-l redeschidem ca şi privat sau public privat. - Dar el este închis, domnule primar. Cum să-l mai închideţi? - Păi, în inventarul Ministerului Sănătăţii încă mai există.”
Primarul din Târgu Frumos știe că spitalul este în conservare. Numai că în timpul scurs de la închidere, imobilul s-a deteriorat.
„La orice reabilitare a unei constructii, lucrările de finisaj trebuie să fie făcute după o revizuire a structurii, după o revizuire a fundațiilor, trebuie o analiză asupra vechimii acelei construcții, și, în funcție de aceste lucruri, se ia o anumită decizie,” spune constructorul Radu Botez.
Când a fost închis spitalul, s-a decis ca întreaga clădire să fie transformată în cămin de bătrâni. Un astfel de aşezământ există însă , la câteva sute de metri distanţă şi a fost construit de către preoţii din oraş. Căminul are 12 paturi şi nici acestea nu sunt ocupate.