Otitele netratate pot afecta auzul și vorbirea copiilor
Data publicării:
Această fată a fost adusă de tată la control după ce în două luni a avut otită de două ori. Părintele a neglijat infecţia şi nu i-a dat niciun fel de tratament. S-a alarmat însă când a observat că fata nu mai reacţionează la zgomot.
„O dureau urechile şi câteodată când vorbeam cu ea, prima dată am zis că nu e atentă şi pe urmă am zis să nu fie de la durerea urechilor, ea să nu audă,” povestește Iulian Mangalagiu, tatăl fetiței.
Medicii spun că este un caz fericit pentru că auzul nu i-a fost afectat. Le recomandă însă părinţilor să nu ignore simptomele acestei boli. Otita se manifestă prin febră, tulburări digestive şi lipsa poftei de mâncare.
„Otitele medii repetate la copii nu antrenează hipoacuzii profunde, ci hipoacuzii uşoare sau medii de transmisie. Impactul acestor forme de pierdere se reflectă mai ales la nivelul dicţiei copilului, deci vorbirea nu este corectă,” a spus Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie.
Statisticile arată că 62 la sută dintre copiii de până la un an suferă măcar o dată de otită, iar procentul în rândul celor cu vârste cuprinse între 3 şi 4 ani creşte la 83 la sută.