Cei 30 de chirurgi de la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi operează de mai bine de o lună în doar trei săli de operaţie. Pentru că una dintre ele este defectă, mulţi dintre copii, dacă nu sunt în stare gravă, sunt amânaţi. Lista de aşteptare se întinde până în septembrie. Părinţii sunt nemulţumiţi că unitatea, care deserveşte toate judeţele din Moldova, nu are mai multe săli în blocul operator.
"Trebuie pus mâna pe ceva, să vinzi, să faci rost de bani şi să te duci în altă parte. Ne ducem să ne operăm în altă ţară că aici la noi nu e cum."
"Pentru un părinte e jalnic, e foare urât. Ne speriem ce condiţii sunt aici," spun părinţii.
Iar situaţia critică nu pare să aibă rezolvare prea curând.
Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi: "piesele necesare trebuie importate, perioada pentru această achiziţionare durează. Ca urmare, s-ar putea să se rezolve într-o săptămână, dar s-ar putea să se rezolve într-o lună."
În plus, de un an şi jumătate, o a cincea sală de operaţie a fost amenajată, însă nici până la ora actuală nu poate fi folosită din lipsă de dotări. Aparatura necesară costă câteva sute de mii de euro.
"A cincea lucrăm la ea să o repunem în funcţiune pentru că noi n-am avut buget anul trecut pentru aşa ceva. Acum, am identificat o sursă de finanţare cu care am reparat masa de operaţie şi o pregătim ca sală specială pentru intervenţii ORL şi pentru intervenţii endoscopice," a spus Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.
Zilnic, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi se efectuează în jur de 25 de intervenţii chirurgicale programate, la care se adaugă şi urgenţele. Peste 20.000 de copii din Moldova sunt trataţi anual la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.