Potrivit anchetatorilor, mai mulți oameni de afaceri din Bacău, proprietari ai unor societăți comerciale ar fi furat energie electrică în ultimii ani. Ei ar fi modificat contoarele, fiind ajutați chiar de angajați din cadrul E.ON Moldova, care, de altfel, dețin și funcții de conducere.
În această dimineață, procurorii au descins la locuințele acestora, dar și la sediile societăților comerciale. De aici, au fost ridicate foarte multe documente, acte și facturi. Ulterior, zece persoane, printre care și angajați cu funcții de conducere din cadrul companiei E.ON Moldova au fost aduse la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău pentru a fi audiate.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecţi, persoane deţinând funcţii de conducere şi control în cadrul S.C E-on Moldova S.A. precum şi faţă de alte şapte persoane, dintre care un primar şi doi oameni de afaceri din Jud. Bacău.
În cauză, există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 - aprilie 2014, suspecţii se fac vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu (art. 308 din Cp. cu ref. la art. 291, art. 292 şi art. 297 din Cp.) urmărind obţinerea de beneficii materiale sau favorizarea unor persoane,” se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.
Reprezentații E.ON au fost rezervați în declarații: „E.ON România aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte furturile de energie electrică. Este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit şi pedepsit conform legilor in vigoare. Fiind vorba despre o anchetă în derulare, ne abţinem de la alte comentarii, până la o decizie definitivă a justiţiei.”
Rămâne de văzut dacă la finalul audierilor procurorii vor emite ordonanță de reținere pentru 24 de ore.