Ministrul Sănătaţii vrea să afle ce s-a întâmplat cu tânăra de numai 19 ani sănătoasă tun, dar care a avut ghinionul unei sarcini extrauterine. A ajuns la spital pentru o operaţie de rutină, însă acum se zbate să trăiască, iar nimeni nu înţelege cum s-a ajuns aici.
„Eu am decis încă de dimineață să trimit un control și la maternitate și la spitalul respectiv, am și sesizat Colegiul Medicilor pentru un presupus caz de malpraxis,” a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.
„Ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea unor verificări la Maternitatea Elena Doamna în privinţa acestui caz, verificări făcute de Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Judeţean,” a explicat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
Familia tinerei nu mai are linişte. Rudele vor să afle ce s-a întâmplat cu fata, de ce o banală intervenţie a adus-o într-o stare atât de gravă.>
Fata este în comă indusă după ce în ultimele 24 de ore a fost supusă la trei intervenţii chirugicale. La prima operaţie s-a încercat întreruperea unei sarcini extrauterine. Din cauza unor hemoragii apărute post operator au urmat alte două intervenţii. Depăşiţi de situaţie, medicii de la maternitatea „Elena Doamna” au cerut transferul fetei la spitalul de urgență.
„Pacienta este sub aparate este intubată ventilata mecanic şi într-o stare de comă indusă artificial. Este vorba de o pacientă cu multiple disfuncții organice, se fac eforturi pentru salvarea ei,” a explicat Gabriel Perianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon.
În urma celor trei operaţii, tânăra a pierdut cantităţi mari de sânge. I-au fost transfuzaţi opt litri. Dar stocurile sunt pe cale să se termine, iar medicii au cerut oamenilor obisnuiti sa doneze sânge.
„Fac orice pentru a o salva. Şi o bucată din inimă dacă ar fi tăiată şi accepta să o taie ca să o văd înapoi cum era, cum era înainte ca cineva să-şi bată joc de ea,” spune Mihai Podovei, unchiul fetei.
„Progrese s-au făcut, sunt mici dar totuşi este o cale ascendentă pe care ne îndreptăm şi sperăm că vom reuşi din această situaţie critică,” spune prietenul fetei.
Monica are grupa 01 pozitiv, una rară, şi nu poate primi sânge decât de la donatorii care au exact această grupă sangvină.
„Posesorul grupei 0 în calitate de pacient sau de primitor nu poate să primească de la alte grupe de sânge. Din acest motiv sângele ar trebui să fie administrat strict pe grupa respectivă,” a explicat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi.
Tânăra este supravegheată în permanenţă de o echipă de medici specialişti, pregătiţi să intervină în orice moment dacă va fi nevoie. Primul medic care a operat-o pe fată refuză să comenteze cazul.