O sută de copii vor fi operaţi gratuit la Iaşi de medici străini

Data publicării:
MEDICI IN OPERATIE

O echipă formată din 13 medici și asistente din Uniunea Europeană va veni la Iaşi pentru a ajuta la formarea cadrelor medicale în domeniul cardiologiei pediatrice. Vor face acest lucru operând pe inimă gratuit o sută de copii.

"În acest moment, avem în toată România doar 10 chirurgi pregătiţi pe chirurgie cardiacă pediatrică şi avem doar 60 de medici pregătiţi pe cardiologie pediatrică," a explicat Vasile Astărăstoae, profesor universitar. 

"În secţia de cardiologie suntem doar trei cardiologi pediatri, deci un număr extrem de mic. În România aproximativ 1.200 de copii se nasc cu malformaţii congenitale cardiace pe an. Dintre aceştia, aproximativ 300 necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă," a spus Costina Luca, medic cardiolog.

Pe lângă pregătirea medicilor pentru operaţii pe cord la copii, specialiştii spun că este nevoie urgentă ca la Iaşi să se înfiinţeze un departament de cardiologie pediatrică. Pentru asta, vor fi aduse la Institutul de Boli Cardiovasculare echipamente de 500.000 de euro. Până acum, toţi copiii care aveau nevoie de operaţie la inimă erau transferaţi în alte centre din ţară.

În România se efectuează foarte puţine operaţii la nou-născuţi şi distanţele dintre centre sunt foarte mari

"Importanţa unui asemenea centru în regiunea noastră este foarte mare având în vedere faptul că cel mai apropiat centru de chirurgie cardiacă pediatrică este la Târgu Mureş la o distanţă de aproximativ 300 şi ceva de kilometri," a explicat Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Maria Stamatin, şefa Secţiei de Neonatologie Iaşi: "Centrul din Târgu Mureş uneori este depăşit de cazurile pe care le are fiind singurul centru din ţară care face intervenţii pe nou-născut. Ei operează cam 250-300 de nou-născuţi pe an, ori de exemplu anul trecut în maternitatea Cuza Vodă a avut în jur de 100 de nou-născuţi cu patologie malformativă."

Cadrele medicale care vor fi instruite să opereze copii pe inimă vor fi plătite în cele 10 luni de stagiu.

"Pe durata formării profesionale medicii şi asistenţii vor beneficia de sprijin financiar, vor avea o subvenţie, medicii 2.500 de lei, iar asistentele 1.250, iar o parte, o echipă de 20 de medici şi 20 de asistente vor efectua stagii de practică în Uniunea Europeană," a spus Mihaela Tomaziu-Todosia, manager proiect.

În evidenţa secţiei de cardiologie a Spitalului de Pediatrie din Iaşi sunt peste 2.000 de copii cu probleme cardiace din toata Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri