Mai exact, un dascăl care face naveta pentru a preda in mediul rural cheltuie, in medie, pe transport 300 de lei,asta în conditiile in care salariul nu depaseste 900 de lei. Sunt și situaţii în care dascălii nu şi-au mai primit banii pe navetă de mai bine de 4 ani.
Conform legii, primariile sunt obligate sa gestioneze aceasta situatie, dar de multe ori fie nu au fonduri, fie au, dar fac alte investiţii. Liderii sindicali spun ca au primit mai multe promisiuni de la Minister, cum că se va schimba legea, însă nu s-a întâmplat nimic concret. Între timp, singura soluție este ca profesorii să dea în judecată primăriile.
Gheorghe Sârghie este învăţător la şcoala din comuna Probota din 1975. A locuit o perioadă în localitate dar apoi s-a mutat cu familia în oraş, iar de 17 ani face naveta ca să-i înveţe carte pe copiii sătenilor. Dascălul spera ca măcar de sărbători să primească banii restanți pentru navetă.
„Renunţ la ceva, la anumite bucurii, la cadouri că tot e luna cadourilor ca să pot să ai ce pune pe masă mai bogat pentru că vin sărbătorilor şi trebuie să faci nişte sacrificii dintr-o parte sau din alta ca să canalizezi suma care îţi rămâne pentru anumite bucurii în familie,” povestește Gheorghe Sârghie.
În aceeaşi situaţie, la Şcoala Petru Anghel din Probota, mai sunt alte 20 de cadre didactice. Zilnic, dascălii parcurg 50 de kilometri dus - întors pentru a-şi face meseria, iar preţul transportului ajunge în medie la 300 de lei pe lună. De un an de zile primăria nu le-a mai decontat niciun leu.
Cu două doctorate în biologie şi chimie, unul dintre tinerii profesori spune că după şase ani de când predă la Probota s-a decis acum să renunţe.
„Pe viitor mă gândesc că acesta ar fi ultimul an aici în şcoală, mă gândesc la o carieră didactică Universitară,” spune profesorul.
Întrebat de ce nu a reuşit să plătească naveta, primarul localităţii Probota a refuzat să facă declarații. Potrivit liderilor de sindicat din învăţământuil preuniversitar, astfel de situaţii mai există în cel puţin zece localităţi din judetul Iaşi.
În comuna Dumeşti, de exemplu, cei 40 de dascăli nu şi-au mai primit banii de navetă de nouă luni. Nu sunt bani, spune primarul mai ales că în ultimii ani a contractat mai multe proiecte europene de dezvoltare rurală pentru care a avut nevoie de cofinanţare.
„Avem apă şi canalizare unde avem cofinanţare şI ne trebuie 24 de miliarde de lei. Avem un POS DRU unde ne trebuie cofinanţare patru miliarde de lei, avem un proiect tranfrontalier unde ne trebuie un miliard cinci sute, avem multe proiecte care ne trebuzie confinanţare şi bani de la buget am primit la început de an trei miliarde de lei,” spune Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumeşti.
În aceste condiții, profesorii rămân la mila legii.
„Soluţiile ar fi, din punctul nostru de vedere, fie demersul în instanţă aşa cum am procedat şi până în prezent. Dar spunem noi mai mult decât atât ar trebui să se intervină În zona legislativă pentru a elimina această posibilitate a primarilor de a nu acorda decontul de navetă. Mă gândesc aici fie la sancţiuni, fie la a completa legea cu sancţiuni concrete pentru primarii care nu acordă naveta,” explică Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
În judeţul Iaşi sunt aproape 2500 de dascăli care fac naveta.