50 la sută dintre femeile care aduc pe lume copii la maternitatea Cuza Voda din Iasi solicită cezariană, iar acest lucru se întâmplă şi când operaţia nu se impune. O decizie riscantă, spun medicii, pentru că pot apărea complicaţii. Este cu atât mai grav, spun doctorii, dacă viitoarele mame au trecut deja prin două intervenţii de acest fel. Femeile ignoră însă avertismentele. Mariana Cora a suferit deja a cincea cezariană, iar medicii spun că doar printr-un noroc a scăpat fără leziuni permanente.
“Ştiam (n.r. de pericol), dar am avut nădejde în bunul Dumnezeu că o să fie totul bine şi a fost bine până la capăt. Mi s-au mai prezentat şi la primele cezariene, mi s-a spus că pot să fie riscuri, ruperea uterului sau ceva, dar a fost bine,” povesteşte proaspăta mamă.
Petru Cora, soţul pacientei: “Medicii spun, dar înainte de medici noi avem un duhovnic şi ne-a garantat, Emoţii, frică, da, dar mă întărea ce spunea duhovnicul meu, stai liniştit că o să vezi că o să fie bine.”
“Eram convins că după extragerea fătului va fi necesară histerectomia din necesitate prin complicaţiile hemoragice în special. Neaşteptat, situaţia locală a fost bună, nu mă aşteptam nici să fie un făt cu greutate atât de mare,” a explicat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii ''Cuza Vodă'' din Iaşi.
Medicii spun că după cezariană refacerea femeilor este de două ori mai grea decât la naşterile naturale. Nu reuşesc să le convingă însă pe viitoarele mame că se expun inutil unui pericol.
“Am vrut prima dată normal, dar nu s-a putut şi mai bine prin cezariană. N-am mai suportat durerea şi am zis că să las aşa, să scap de durerile astea şi am făcut cezariană.”
“Majoritatea colegelor mele au probleme, dar femeile de regulă sunt mai fricoase în ziua de astăzi.”
Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi: “În general, femeile explică că doresc să aibă o naştere în absenţa travaliului, în absenţa contracţiilor, în absenţa durerii în perioada naşterii. Incidenţa operaţiiilor de cezariene în momentul de faţă la maternitatea Cuza Vodă este de 50 la sută, cererea femeilor pentru această intervenţie este mare, dar ele trebuie să înţeleagă că trebuie să nască în maternităţi dotate.”
Anul trecut, 30 de femei care au născut prin cezariană la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi au suferit complicaţii, iar ca să le fie salvată viaţa singura soluţie a fost extirparea uterului. Asta înseamnă că nu vor mai putea avea copii niciodată.