Aproape 2 milioane de persoane au tranzitat frontiera de stat anul acesta, iar dintre ele, 76 de persoane au ales să intre în România ilegal. Dintre aceștia, majoritatea au fost cetățeni ai Republicii Moldova prinși trecând frontiera prin județul Botoșani.
10% dintre persoane au fost depistate de polițiști de frontieră aflați în timpul liber:
În data de 11 mai, un poliţist de frontieră din cadrul SPF Dorohoi, aflat în timpul liber, a obţinut o informaţie despre faptul că în faţa şcolii din localitatea Poiana, judeţul Botoşani, se află un grup de cinci persoane care aveau asupra lor bagaje tip rucsac şi vorbeau cu accent slav, iar în data de 19 iulie, doi poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, aflaţi în timpul liber, au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Golăeşti, două persoane care nu îşi justificau prezenţa în zonă.
În ambele cazuri, persoanele care intraseră ilegal în România și sperau că vor putea merge mai departe spre vestul Europei pentru a-și găsi loc de muncă au fost oprite și li s-a întocmit lucrare penală pentru intrare în țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.
Bilanțul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi
Tot în primele șase luni ale acestui an, pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi a infracţiunilor conexe, polițiltii de frontieră au confiscat: 308.415 pachete ţigări în valoare de 2.359.350,24 lei, 6.473 litri alcool în valoare de 57.468 lei, şi 56 de autovehicule folosite în traficul de produse accizabile.
Pe linia infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost constatate 7 infracţiuni, ocazie cu care au fost confiscate nu mai puțin de 2.469 arme şi 76.028 unităţi muniţie.
Pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, au fost înregistrate creşteri faţă de anul trecut în medie cu 32%. Au fost constatate 40 de infracţiuni, săvârşite de 43 de persoane și au fost descoperite 37 de autovehicule care figurau ca fiind declarate furate, în valoare de 2.963.353 lei.
Pe linia prevenirii şi combaterii corupţiei, au fost înregistrate 92 cazuri în care poliţiştii de frontieră au semnalat că li s-au oferit diferite sume de bani drept mită, pentru a „închide ochii” la diverse transporturi. Spre exemplu, în luna aprilie, un bărbat de cetățenie română a solicitat unui poliţist de frontieră din cadrul S.P.F. Bivolari să intervină pe lângă colegi și să-i asigure o zonă pe unde să poată introduce o cantitate mare de ţigări din Republica Moldova, de mai multe ori într-un anumit interval de timp, oferind la schimb suma de 4.000 lei pentru fiecare transport realizat până pe teritoriul României.
Infracţiunea de dare de mită este faptă prevăzută şi pedepsită de art. 255 din Codul penal, raportat la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000 și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.