Au trecut mai bine de trei ani de când localnicii din Făurei au aflat că în zonă se va produce energie cu ajutorul vântului. Dar toate promisiunile au rămas numai pe hartie până astăzi. Deși s-au făcut toate măsurătorile și studii de fezabilitate, lucrările nu au mai început pentru că licitația a fost contestată. Cele două firme se judecă acum în instanță.
„Au fost peste 20 de termene, asta însemnând expertize contabile, expertize tehnice fiind două procese separate,” a spus Petrică Bujor, secretar al Primăriei Făurei din județul Piatra Neamț.
Până când judecătorii nu vor da o sentință definitivă, proiectul este blocat. Pentru construcția acestui parc, care se dorea a fi cel mai mare din județul Neamț, Primăria a concesionat 72 de hectare de teren.
În localitatea vecina, Dulcești, trebuiau să fie montate opt turbine. Acestea ar fi trebuit să fie puse în funcțiune în urmă cu un an și jumătate.
„Din ce am înțeles, prima oprire a fost atunci când au apărut certificatele verzi care aveau o anumită valoare. Prin hotărâre de Guvern s-a stabilit că valoarea acestora să fie mai mică, nu au vrut să mai acorde acea sumă, se pare că firma nemțească care construiește parcul ăsta s-au supărat, au blocat investiția și nu mai fac nimic,” spune Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești.
Lista eșecurilor în privința investițiilor în energie verde nu se oprește însă aici. Și proiectul eolian din localitatea Borca a fost sistat.
„În afara faptului de producere a energiei electrice curate, însemnau mai ales pentru comunitățișe locale un spor la bugetele locale, locuri de muncă pentru respectivele autorități locale,” a explicat Dan Manoliu, vicepreședintele CJ Piatra Neamț.
Eoliene de un miliard de euro ar fi trebuit să fie amenajate și în județul Bacău. Însă în ultimii ani nu s-a concretizat nimic. Specialiștii spun că intențiile de a investi în energia eoliană au dispărut din cauză că statul nu mai sprijina financiar aceste proiecte.