După ce ani de zile s-au înmulțit necontrolat, în Iași, haitele de maidanezi sunt nelipsite acum la tot pasul. În parcuri, printre blocuri sau pe străzi, câinii comunitari fac legea și mulți locuitori se plâng că le este teamă să iasă din case.
„Eu am nepoțel care e la școală, aici, aproape și știe să se ducă singur acasă, dar de frica câinilor eu trebuie să stau și să aștept. Ei sunt aici în gașcă și se reped asupra copilului,” spune o doamnă.
„Păi, chiar acum mergeam și m-am speriat că în spatele meu au lătrat. Eu stau chiar în Dacia lângă o biserică în construcție și sunt pe puțin douăzeci în libertate,” s-a plâns un alt ieșean.
Nu este zi în care ieşenii să nu ajungă pe mâna medicilor, după ce au fost atacați de maidanezi. Specialiștii atrag atenția că este foarte important ca în astfel de cazuri tratamentul să fie administrat de urgență.
„A te vaccina şi a lua măsuri în momentul în care eşti muşcat de un animal necunoscut este foarte important, adică este cu risc vital pentru că boala de care discutăm, rabia sau turbarea cum este cunoscută, este o boală mortală dacă ea se declanşează,” a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Odată cu inaugurarea padocului de la Tomești, municipalitatea are la dispoziție o mie de locuri pentru adăpostirea câinilor comunitari. Deocamdată sunt ocupate doar câteva sute.
„Activitatea de hingherit se desfășoară mai ales în perioada asta, știți foarte bine că au existat foarte multe plângeri din partea locuitorilor municipiului Iași. Facem un apel la locuitorii orașului care vor să adopte un câine să vină la padoc și să-l viziteze așa cum am discutat,” a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Patrupedele care nu vor fi revendicate, vor fi eutanasiate după 14 zile.