Membrii unei fundații din Iaşi merg din poartă în poartă și le explică proprietarilor de patrupede că microciparea este obligatorie. Dispozitivul conține un cod numeric personalizat unic al câinelui și, opțional, numărul de telefon al proprietarului.
"O să primiți un carnet de sănătate, unde o să aveți codul de microcipare a animalelor. Ambele animale vor fi înregistrate într-un registru special."
500 de animale vor beneficia prin acest program de microcipare gratuită. Costul ar fi între 50 şi 100 de lei, în funcţie de talia patrupedului. Un preţ prea mare pentru veniturile oamenilor:
"Nu am pensie mare. Am patru milioane, atât am. foarte bine că ați făcut gratuit."
"- Dumneavoastră v-aţi fi permis să-i microcipați? - Nu, nu sunt bani. Nu avem cum."
Membrii fundaţiei plănuiesc să-i ajute pe toţi proprietarii de câini din comună.
Cătălin Pavaliu, președinte fundație: "În marea lor majoritate, cetățenii nu au posibilități financiare pentru a suporta costurile necesare. Vom face, pentru început, microciparea pentru 500 de câini, urmând ca într-o a doua etapă să finalizăm numărul total din comuna Țigănași."
După microcipare, câinii trebuie înscriși în Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpâni iar proprietarii pot verifica inclusiv online situația vaccinurilor. În plus, în cazul pierderii, animalul poate fi găsit mai ușor.
"În cazul decesului unui animal sau dacă părăsește gospodăria, dacă noi îl găsim îl putem identifica pe baza cipului. Toți cățeii microcipați sunt înscriși într-o bază de date electronică," a explicat Alexandru Cristian Coflea, medic veterinar.
De la începutul lunii viitoare, angajații Direcției Sanitar Veterinare vor începe controalele în rândul proprietarilor de patrupede. Amenzile pot ajunge până la o mie de lei.