"I se pune pacientei pe mână şi pacienta este îndemnată să inspire amplu şi profund ca gazul să ajungă în plămâni. După 4-5 inspiruri, pacienta începe să simtă efectul analgezic al gazului, iar după 2-3 minute se produce efectul maxim," explică medicii.
Mădălina Nour-Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie: "este o metodă de analgezie uşoară care nu afectează fătul şi poate fi autoadministrată de parturientă în timpul travaliului."
Iar gravidele sunt încântate de gazul-minune.
"Pentru o femeie sănătoasă cu o sarcină fără complicaţii, o sarcină urmărită corect medical cea mai bună metodă de a naşte este natural, pe cale naturală atât pentru sănătatea copilului, cât şi pentru sănătatea şi recuperarea mamei şi asta nu o spunem noi, o spune OMS în mod foate clar," a spus Ana Măiţă, preşedinte Asociaţia ''Mame pentru Mame''.
Conducerea maternităţii Elena Doamna spune că de la an la an numărul de cezariene creşte şi speră ca prin această metodă nouă să le determine pe femei să apeleze la naşterea naturală.
Cristina Dobre, managerul Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi: "Dacă în 2006 erau undeva la 30%-35% cezariene din totalul naşterilor, a ajuns în 2014 la 50%. Nu este o statistică foarte clară care să ne demonstreze dacă într-adevăr toate aceste cezariene chiar sunt făcute de nevoie şi, drept urmare, ne-am gândit că multe dintre ele s-ar putea să fie rezultatul fricii mamelor de a naşte natural."
Gazul ilariant este folosit cu succes în străinătate de mai mulţi ani. În Polonia metoda a fost implementată în urmă cu 5 ani, iar în acest timp numărul naşterilor pe cale naturală a crescut cu 10 procente. În ţară, gazul ilariant este folosit în 50 de unităţi, majoritatea private.