Au existat si situaţii în care au fost aduse aparate din blocul operator, pentru a se suplini lipsa celor din secția de terapie intensivă. Conducerea unităţii medicale a afirmat că intenţionează să achiziţioneze necesarul de aparate. Mai mult, încearcă introducerea acestora într-un proiect, care va ajunge la Ministerul Sănătăţii. Asta pentu că aparatele sunt destul de costisitoare - peste 10.000 de lei bucata.
În prezent, copiii ajung să fie ventilați manual și câte trei ore. Situația este dificilă atât pentru medicii și asistenţii care trebuie să facă acest lucru cu schimbul, cât și pentru pacienți. Un aparat are nişte parametri care se pot seta, în funcţie de greutatea copilului.
De foarte mare ajutor nu sunt nici cele 6 ventilatoare pe care le deține spitalul, pentru că sunt uzate şi se defectează frecvent. "Din păcate multe din ele venite prin donaţii, într-o stare de funcţionare relativ nu foarte bună şi care necesită dese reparaţii care se fac la Piatra Neamţ", povestește Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Iaşi.
Ca să remedieze problema, conducerea spitalului va face demersuri inclusiv la Ministerul Sănătăţii.
„Ar mai trebui încă 10 ventilatoare faţă de cele existente în valoare totală de vreo 107.500 de lei calculate de dânşii. Noi încercăm prin programul ATI să achiziţionăm aceste aparate dacă se poate pentru că există nişte condiţii în cheltuirea acestor bani”, a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii Iaşi.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul de Copii, nu au dorit să comenteze situaţia.
Cu o lipsă de aparate de ventilaţie se confruntă şi Spitalul de Neurochirurgie. La Terapie Intensivă sunt 25 de paturi pentru adulţi şi cinci pentru copii şi numai opt ventilatoare.
CITEȘTE ȘI:
Natalitate în scădere - mamele spun că nu-și permit mai mult de un copil
Jandarmeria Iași a dăruit unui copil de șapte ani o zi de naștere specială