Chirurgii plasticieni de la Spitalul pentru Copii din Iași sunt nevoiţi să salveze vieți cu operaţii făcute la lupă. Riscurile? „Aceste lupe sunt eficiente doar pentru reconstrucţia unui vas mare, de peste 3 milimetri, în condiţiile în care un vas la degetul unui copil de 1 an este sub 0,3 milimetri,” a spus Sidonia Susanu, medic chirurg plastician.
Ar fi nevoie de un microscop pentru ca operațiile să poată fi făcute în condiții de siguranță deplină, spun medicii. Un astfel de aparat costă însă peste 50.000 de euro, un preț uriaș pentru bugetul spitalului. Managerul Radu Terinte speră să obțină sprijinul Universității de Medicină și Farmacie pentru a cumpăra microscopul operator.
În același spital, probleme sunt și cu echipamentele folosite pentru sterilizarea instrumentarului sanitar.
„Sunt foarte mari, ocupă foarte mult spaţiu, sunt vechi, cam 10 ani de la achiziţia lor, în schimb tehnologia folosită de aparatura asta este un pic mai veche, de 20-30 de ani, consumă foarte mult curent, nu mai sunt atţt de eficiente, necesită reparaţii frecvente, autoclavul de aici deocamdată este nefunţional,” a explicat Ovidiu Bărbuță, medic coordonator în blocul operator.
Costul unui echipament pentru sterilizare depăşeşte 80.000 de euro, iar conducerea spitalului susţine că și în acest caz singura şansă de a-l putea cumpăra este să găsească sponsori.