Din cei peste o mie de kilometri de drumuri judeţene, 500 de kilometri ar urma sa fie refăcuți până în 2020, conform master planului realizat de Consiliul Județean. Drumurile ce urmează sa fie reabilitate au fost împărţite în trei axe prioritare. Consiliului Judeţean trebuie să găsească însă și finanţare pentru tot ce şi-a propus.
„La cele trei axe mari nu putem vorbi decât de fonduri europene. Pentru celelalte drumuri care fac parte din reţeaua de conectivitate nu pot fi decât fonduri româneşti, asta înseamnă guvernamentale sau ale judeţului din mai multe surse. Pot fi credite, pot fi fonduri proprii dar acestea sunt foarte puţine pentru că nu suntem un judeţ bogat,” a explicat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
„Sperăm să-l implementăm sută la sută. Aici apare problema doar de finanţare. În rest, putere, voinţă şi dorinţă, există la nivelul consiliului judeţean şi cred că vom reuşi să-l implementăm,” a spus Daniel Minciună, director al Direcției Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi.
În Master Plan este menţionată şi construirea unei noi şosele de centură.
„Prin construcţia Axei trei care vizează Comunele Rediu, Leţcani, Horleşti, Voineşti, Ciurea şi Tomeşti se va construi a doua centură a Iaşului, o centură uşoară care va fluidiza circulaţia maşinilor,” a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.
Planul Consiliului Județean este un ajutor nesperat pentru primării. Multe dintre ele au încerat să refacă drumurile cu forțe proprii, dar nu au avut niciodată bani suficienți.
Reabilitarea drumurilor judeţene va începe de anul viitor.