În mai puţin de doi ani de zile mănăstirea Golia va arăta exact ca lăcaşul de cult ridicat în anul 1660. Până în 2010 zidurile au fost consolidate, curtea interioara reamenajată iar în cel mai scurt timp se va trece la refacerea picturii.
„Sub straturile de pictură mai recent adăugate se află un strat original de pictură din timpul lui Vasile Lupu şi se doreşte prin proiectul acesta să se pună în valoare pictura originală din ce s-a mai păstrat. Pentru că au fost multe incendii în Iaşi şi Mănăstirea Golia şi atunci s-au făcut unele repictări,” a explicat Vitalie Danciu, strarețul Mănăstirii Golia.
Vor fi refăcuți aproximativ 2.500 de metri pătraţi de pictură. Se vor folosi vopsele speciale a căror nuanţă să fie identică cu cea folosită la pictura originală.
„Acest contract presupune o finanţare foarte importantă de 25 de milioane de lei care vine în completarea proiectului Golia 1 care a fost şi el în valoare de 6 milioane de euro şi toţi aceşti bani fac această mănăstire o perlă a ecumenismului în oraşul nostru să îşi regăsească splendoarea,” a spus președintele CJ Iași Cristian Adomniței.
„Acest obiectiv turistic nu face altceva decât să pună şi mai bine în evidenţă în viitor capitala culturală europeană care va fi Iaşiul. Sunt lucruri importante care se pot face în parteneriat,” a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Reprezentanţii bisericii se aşteaptă ca din 2015 termenul până la care lucrările trebuie să fie încheiate mănăstirea Golia să fie vizitată de aproape 200.000 de turişti. Dacă această cifră va fi atinsă, Golia va deveni al doilea lăcaş de cult ca număr de vizitatori după Catedrala Mitropolitană.