Maicile din Copou lucrează la straiele noi pentru Sfânta Parascheva

Data publicării:
vesminte sfanta 1

De două luni, în atelierele Mănăstirii Copou se lucrează de zor la confecţionarea veşmintelor pentru Sfânta Parascheva. Maicile au primit până acum zece comenzi de la credincioși care vor să dăruiască Mitropoliei astfel de straie pentru hramul cuvioasei. Din catifea sau mătase, vesmintele sunt acoperite cu broderii, iar pentru realizarea lor este nevoie de o tehnica speciala.

"La chipul Sfinţilor este mai greu deoarece necestă mai multă atenţie, mai multă migăleală, o perioadă mai îndelungată. Nu-i iese oricui chipurile Sfinţilor. Deci trebuie rugăciune," a explicat Maica Teodosia.

"Se brodează, se curăţă, se coase şi după aceea se calcă şi se pune la punct," a adăugat Maica Partenia. 

Un astfel de veşmânt costă între 400 şi 1.500 de lei, în funcţie de complexitatea broderiei, dar şi de materialele folosite.

"Model cu trandafir cu fir auriu, care este un fir din Grecia. S-a ales firul auriu pentru că, fiind pe crem, e mai frumos," spune Maica Partenia. 

Dintre toate veşmintele dăruite de credincioşi Mitropoliei, preoţii vor avea misiunea să aleagă unul singur pe data de 9 octombrie, cu care moaştele Sfântei Parascheva vor fi acoperite înainte de începerea procesiunii. Este un ritual special, înfăptuit de preoţi an de an.

"Este o lucrare mai deosebită în care noi citim acatistul Sfintei Parascheva. În catedrală sunt numai părinţii catedralei. Catedrala se închide pentru a păstra un cadru cât mai intim şi cât mai de rugăciune," a explicat Protosinghel Valerian Radu, preot slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Veşmintele Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de preoţi de cinci ori pe an: de Paşte şi de Crăciun, în ajunul postului Pastelui, la începutul şi la sfârşitul sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva. Vechile veșminte sunt dăruite de Mitropolie unor biserici din ţară sau din străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri