Mai mult gaz românesc, peste Prut. Conducta Iași-Ungheni va fi extinsă pentru a crește exportul

Data publicării:
GAZODUCT MOLDOVA

În prezent, conducta asigură doar 1% din necesarul total de gaz de peste Prut, iar scopul interconectării energetice, între cele două maluri ale Prutului, este acela de a reduce dependența Republicii Moldova de Federația Rusă.

La ultima întâlnire care a avut loc la Chișinău între premierul român Victor Ponta și omologul său moldovean s-a anunțat următoarea etapă pentru extinderea rețelelor energetice dintre cele două state, atât pentru livrarea de curent electric prin realizarea unor linii de înaltă tensiune cât mai ales în privința exportului de gaz.

Victor Ponta, prim-ministrul Românie: "România, dincolo de vorbe frumoase pe care le primiți de la foarte multă lume, are obligația să facă și lucruri concrete, nu doar vorbe frumoase, că vorbele frumoase nu țin totdeauna de cald. Uite, la gaze am văzut că deja prețul este mai mic. Dacă o să aveți două variante pentru energie electrică, iarăși, prețul o să fie mai mic. Nu trebuie să depindeți niciodată de un singur furnizor."

Valeriu Streleț, prim-ministrul Republicii Moldova: "lansarea în 2014 a gazoductului Iași-Ungheni, semnarea memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre Republica Moldova și România semnat în mai anul curent, sunt elemente care ne încurajează că vom reuși avansarea și respectiv finalizarea celorlalte etape de interconectare la piața energetică europeană."

Pentru a crește capacitatea de export Gazoductul Iași - Ungheni trebuie prelungit până la Onești, unde va fi construită și o stație de comprimare. Partea moldovenească trebuie să asigure construcția rețelei Ungheni Chișinău, în condițiile în care în capitală este și cel mai mare număr de beneficiari.

"Luând în considerare că trecem printr-o perioadă nu cea mai bună din punct de vedere economic sunt importante proiectele în infrastructură, infrastructură energetică, proiectele discutate anterior și care au fost puțin lăsate mai lent din cauza instabilității poitice care era în Republica Moldova și lipsa Guvernului," a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Totodată, Executivul de la București a prelungit până în 2019 perioada de acordarea a finanțării nerambursabile de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova pentru sectorul energetic, infrastructura de transport, educație și acordarea de asistență umanitară în caz de urgență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...