„Zona care este delimitată în interioriul careului de date, deci tot ce se vede cu pietriş, este efectiv zona de maximă protecţie din punct de vedere a mediului înconjurător, iar zona adiacentă este zona de deplasare,” astfel au început reprezentanții Chevron prezentarea șantierului din comuna Pungești. Aceștia au precizat că lucrările de instalare a primei sonde de explorare a gazelor de șist se apropie de final.
„Aceea este turla instalaţiei de foraj, care se montează în poziţia aceasta. La final, când este echipată, se ridică la poziţia verticală pentru că, aşa cum este văzut peste tot în România, instalaţiile de foraj sunt verticale. În ele se susţine materialul tubular în care se sapă gaura,” a mai explicat reprezentantul companiei.
Acesta dă asigurări că activitatea Chevron nu prezintă nici un pericol pentru localnici. Nu vor exista nici cutremure şi nici apa nu va fi contaminată, spun ei:
„În cele patru colţuri s-au săpat cele patru puţuri de monitorizare. Scopul lor a fost să dovedim că apa din zonă nu va fi contaminată în timpul operaţiunlor noastre.”
Odată sonda instalată, va dura câțiva ani până când se va stabili dacă în zonă există gaze de şist.
„Va fi o perioadă de explorare, care deja a început, iar obiectivul nostru este să stabilim în următorii 3 până la 5 ani dacă există resurse de gaz care pot susține un proiect comercial,” a explicat Thomas Holst, director al Companiei Chevron.
„Este o sondă de cercetare. După cum cunoaşteţi, vor fi luate probe de rocă şi se vor face investigaţii, lucruri care durează,” a adăugat Gheorghe Călburean, directorul general al firmei care se va ocupa de forări.
Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat autorizaţie și pentru amplasarea unei a doua sonde de explorare, în localitatea Puieşti. De data aceasta, însă, reprezentanții Chevron spun că vor organiza ședințe de informare în rândul localnicilor.