România a câştigat procesul cu Chevron. Ce despăgubiri va plăti compania

Data actualizării: Data publicării:
Oil Prices Rise Despite Saudi Pledge To Increase Production
Foto: Gulliver/GettyImages

Compania petrolieră Chevron va plăti Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, informează Guvernul într-un comunicat de presă publicat sâmbătă.

Oil Prices Rise Despite Saudi Pledge To Increase Production
Foto: Gulliver/GettyImages

Decizia aparţine Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituţie de arbitraj comercial internaţional, care a fost solicitată să se pronunţe în litigiul dintre Chevron şi ANRM.

„Potrivit deciziei, compania Chevron este obligată să plătească ANRM suma de 73.450.000 USD, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 până la data plăţii integrale, precum şi cheltuielile arbitrale suportate de ANRM”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în procesul de soluţionare a litigiului cu Chevron, ANRM a fost reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoţi & Partners.

ANRM şi Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare - dezvoltare - explorare în perimetrele EX-17 Costineşti, EX-18 Vama Veche şi EX-19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligaţii minime de explorare asumate de Chevron.

În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a articolului 40 din Legea petrolului. Chevron nu a pus la dispoziţia autorităţii competente "suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier", se arată în comunicat.

Compania americană s-a adresat Curţii de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

Până la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atât răspunsul faţă de cererea de arbitrare, cât şi o cerere reconvenţională prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune. În perioada 19 - 23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curţii de Arbitraj a fost pronunţată în favoarea ANRM, informează comunicatul Guvernului.

De ce este importantă victoria juridică împotriva Chevron

Ceea ce este aparte este faptul că echipa de avocați condusă de dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator Zamfirescu Racoti & Partners, a obținut un succes absolut, în sensul că firmei Chevron nu i s-a dat dreptate în niciun aspect. ”În arbitrajul internațional, în general, și în domeniul energiei, în special, sunt extrem de rare situațiile în care pretențiile unei părți sunt admise în integralitate. Satisfacția noastră este cu atât mai mare cu cât ne găsim într-o astfel de situație în care pretențiile părții române au fost admise în întregime iar pretențiile părții adverse au fost respinse în totalitate”, spune avocatul Cosmin Vasile.

În al doilea rând concluziile trase în acest dosar pot fi extrapolate și în alte dosare. ”Deși grefat pe o problemă juridică principială punctuală, litigiul a acoperit o gamă largă de chestiuni disputate referitoare la Legea petrolului, acordurile petroliere de concesiune în vederea explorării și exploatării resurselor de petrol (inclusiv resursele neconvenționale precum gazele de șist), numeroase detalii faptice legate de modalitatea concretă de îndeplinire a obligațiilor contractuale în perioada 2012 – 2014, precum și aspecte tehnice referitoare la operațiunile petroliere asumate de către concesionar”, afirmă avocatul.

Potrivit Casei de avocatură, decizia Curții pariziene poate fi contestată, însă Chevron va trebui să plătească mai întâi suma stabilită de instanță. Zamfirescu Racoti & Partners nu sunt la prima victorie pentru statul român. În urma cu câțiva ani, într-o sumă de procese în care a reprezentat SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), Casa de avocatură a mai obținut plăți de 400 de milioane de euro pentru statul român.

Soluția obținută este importantă și prin prisma dezlegării problemei de drept deduse judecății, respectiv a confirmării legitimității și temeiniciei poziției ANRM privitoare la interpretarea dispozițiilor contractuale și legale referitoare la obligațiile minime de explorare și consecința renunțării la acordul petrolier, fără îndeplinirea obligațiilor financiare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri