Medicii le-au explicat celor peste 60 de elevi prezenţi la curs care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze atunci când se confruntă cu o persoană aflată în stare de inconştienţă. Cei mici au fost învăţaţi să verifice dacă persoana respiră, să sune la 112, să facă compresiuni toracice şi respiraţii gură la gură. Toate manevrele au fost exersate pe mai multe manechine.
Medicii le-au explicat copiilor că aceste proceduri pot fi vitale: „intervenţia de tip resuscitare, după cum ştim, este o intervenţie care trebuie efectuată prompt, deci nu se mai poate amâna pentru că, în această perioadă de stop, creierul nu mai primeşte o irigaţie corespunzătoare, aceasta până la urmă asigurând o perfuzie deficitară şi pierderea pacientului respectiv,” a explicat Antoniu Petriş, medic cardiolog.
Specialiştii s-au declarat încântaţi de receptivitatea de care au dat dovadă elevii: „Cei mai buni învăţăcei în ale resuscitării s-au dovedit pe plan european a fi elevii, elevii din gimnaziu şi din liceu, pentru că ei sunt cei care culeg informaţiile şi care le pot utiliza pe parcursul multor ani de acum încolo,” a declarat Diana Cimpoeşu, medic coordonator SMURD Iaşi.
Anual, în Europa mor peste 700.000 de persoane pentru că nu li se acorda primul ajutor cand intra stop cardiorespirator.