Un laborator a fost transformat într-o sală de operaţie, iar manechine din plastic au luat locul pacienţilor cu probleme neurologice. Specialişti români şi străini au explicat medicilor aflaţi la început de carieră cum să opereze cu ajutorul unor instrumente dotate cu camere video. Astfel de intervenţii sunt minim invazive. Tăieturile sunt minuscule; la fel și riscul de complicaţii. Iar recuperarea este mult mai rapidă.
"Ne dobândim calitățile și cunoaștem și instrumentarul și tehnica care stă la baza acestui procedeu."
"Mi s-au părut foarte utile, înainte de a ajunge la pacient, în sala de operații, pentru a practica o tehnică anumită, trebuie să fii bine instruit."
Instrumentele au fost cumpărate din Germania şi au fost aduse la sfârşitul anului trecut, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. Medicii specialişti au fost deja instruiţi, iar acum a venit rândul rezidenţilor.
"Mare parte dintre cursanții care vin din exterior, atât din țară și din străinătate, au citit despre ele. Mulţi dintre ei nu au avut ocazia efectiv să pună pe aceste instrumente," a spus Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirugie din Iași.
Cursurile au fost organizate în cadrul unui simpozion internaţional care se desfășoară în aceste zile la Iași. Una dintre temele principale de discuție a fost neurochirugia pediatrică. Specialiştii din străinătate au tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de medici neurologi pediatri în condiţiile în care numărul de copii care cu afecțiuni neurologice este tot mai mare.
"Trebuie să fim conştienţi de faptul că dacă nu tratăm aceşti pacienţi din timp şi în mod adecvat, atunci aceşti pacienţi riscă să rămână cu dizabilităţi de-a lungul vieţii," a explicat Amir Samii, profesor la Institutul Internaţional de Neuroştiinţe din Hanovra, Germania.
La congres au participat peste 150 de medici și studenți din România, Germania, Bulgaria, Irak și Rusia.