Lecție de mobilizare civică: 200 de voluntari au renovat o școală ce putea oricând să se dărâme peste elevi

Data publicării:
SCOALA LITENI

După trei luni de muncă asiduă, cei 450 de copii din Liteni au în sfârșit o școală normală. Voluntarii au văruit clasele, au înlocuit ferestrele şi uşile, au reparat acoperişul şi au pus centrală termică, pentru că iarna, o mare problemă o constituia frigul din clase.

„Veneam îmbrăcaţi cu două perechi de pantaloni, cu geacă groasă , stăteam, cu mănuşi scriam,” povestește o elevă.

„Nevoia de reabilitare nu ştiu dacă o pot descrie în cuvinte. Gândiţi-vă numai că acest corp de clădire a fost construit în 1950, din materialele care erau atunci la dispoziţie, şi anume chirpici care datorită intemperiilor vremii şi vremurilor au început să cedeze,” a explicat Dana Vană, profesor. 

Implicaţi în acest proiect au fost şi elevii, care au muncit cot la cot cu voluntarii.

„Am venit în vacanţa de vară să dau straturile de vopsea de pe pereţi şi să spăl pe jos varul care a rămas. Mă gândeam că şcoala va fi mai frumoasă şi mai nouă,” spune un elev. 

Investiţiile se ridică la 30.000 de dolari, fonduri alocate prin sponsorizări şi colectări de la evenimente caritabile.

„Încercăm să fie până la urmă un model de bună practică prin care să arătăm că cu puţini bani, dar cu multă voinţă şi cu oameni şi interes crescut pentru spiritul civic şi pentru comunitatea locală în care trăim se pot face lucruri măreţe,” a spus Diana Păiuș, manager zonal la Fundația Bethany.

În total, au lucrat 9 echipe de voluntari Delphi, au participat 229 de voluntari care au lucrat 1374 de ore de voluntariat. După renovarea școlii, reprezentanții ONG-urilor vor să pună la punct și un program de burse sociale pentu elevii din Liteni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri