Primaria Suceava face profit din două proiecte cu fonduri nerambursabile de la statul elveţian, după ce francul a crescut brusc în ultima perioadă. Banii au ca destinaţie amplasarea de corpuri de iluminat stradale, pe bază de panouri solare, și achiziționarea unor mașini electrice.
„Dacă valoarea totală a proiectului exprimat în euro era la vremea respectivă la 5 milioane 600 de mii de euro, datorită creșterii francului elevețian, dacă discutăm la cursurile de azi, sigur că ajungem undeva la 7 milioane de euro," a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Din banii elvetieni, primăria Suceava va cumpăra 18 maşini electrice pentru serviciile publice din subordine și va monta 50 de stații pentru alimentarea acestora.
„Avantajele lor sunt randament, reducerea noxelor, reducerea zgomotului, un transport care poate fi deosebit de silențios. Automobilele electrice, deocamdată, sunt mai scumpe, ele în timp însă se amortizează relativ repede pentru că valoarea energiei electrice față de hidrocarburi probabil că în timp va scădea," a declarat profesorul universitar Radu Pentiuc.
În plus iluminatul stradal din Suceava va fi reabilitat pe bază de panouri solare.
„Toată infrastructura, stații de transformare, rețea de transformare, de transport, rețea de distribuție, puncte de alimentare, cabluri de alimentare, manșoane electrice, suporți, stâlpi, se vor diminua, se vor reduce, se vor ieftini," a adăugat profesorul Radu Pentiuc.
Chiar dacă nu înțeleg prea bine beneficiile acestor proiecte de transformare a orașului într-unul verde, locuitorii din Suceava spun că sunt bine venite. Reprezentanții administrației locale Suceava vor semna contractul de finanțare cu elvetienii la jumătatea lunii februarie, urmând ca proiectele să fie gata într-un an și jumătate.