La Cantina de Ajutor Social din Iaşi, bucătăresele lucrează de două zile şi câte 16 ore pentru a pregăti porţiile de sarmale pentru masa pelerinilor.
"Vor servi sărmăluţe în foi de varză şi în foi de viţă. Compoziţia este realizată din ceapă, morcov, ardei gras, orez, carne de porc, carne de vită, verdeaţă, condimente," a explicat Dorina Bolocan, bucătărească.
Dincolo de ingrediente, secretul delicioaselor sarmale servite pelerinilor stă în cantitatea pregătită, spun gospodinele: "Când sunt făcute în cantităţi mari sunt mai gustoase. Orice mâncare făcută în cantitate mai mare este mai gustoasă."
Pentru că au avut de făcut zeci de mii de sarmalele, gospodinele au fost nevoite să se apuce din timp şi să depoziteze cu grijă bucatele deja pregătite. 16 mii de sarmale au fost aşezate într-o încăpere frigorifică, la -5 grade Celsius.
Cantina de ajutor social are patru bucătărese, însă, de această dată, 20 de voluntari le-au venit în ajutor. Pentru gătirea sărmăluţelor, gospodinele au folosit, în total, peste 300 de kilograme de carne de porc şi vită, 65 de kilograme de orez şi şase sute de ouă.
Domnica Mihai, directorul Cantinei de Ajutor Social: "Pregătim, noi, cantina de ajutor social 20 de mii de sărmăluțe. În total, vor fi la masa pelerinilor 65.000, exact ca anul trecut."
Celelalte 45.000 de sarmale vor fi aduse de sponsori. Masa pelerinilor veniţi să se închine la moaştele Cuvioasei Parascheva este o tradiţie cu o vechime de 21 de ani.
Reporter: Carmen Ciocan
Operator: Cristi Trîncă
Editor montaj: George Chira
Editor text & web: Diana Cîrlan