Aparatele din maternitatea puteau să arate date eronate! Este ipoteza luată în calcul de specialişti pentru a explica de ce părinţilor li s-a spus că bebeluşul trăia când rezultatul necropsiei arăta clar că acesta murise de aproape 24 de ore.
"Este posibil să fie vorba de eroare de diagnostic prin utilizare de înregistrări cu captare a ritmului matern. Este de competenţa Colegiului Medicilor să evalueze mai departe responsabilităţile. Noi reevaluăm tehnic aparatele implicate şi înaintăm raportul spre Comisia de Disciplină şi Conducere," a declarat Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii ''Elena Doamna'' din Iaşi.
Mai mult, în apărarea medicilor vine şi conducerea Colegiului Medicilor care susţine că bătăile inimii mamei puteau fi confundate cu cele ale fătului.
"În literatură deci este citat faptul că uneori, în funcţie de aparatul pe care-l ai şi de experienţa pe care o ai pulsul, adică bătăile inimii care se transmit deci pe tot fluxul sangvin, pulsul îl iei la mână. Se poate confunda cu o bătaie a cordului," a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Părinţii sunt însă revoltaţi de ipotezele medicilor. "Dacă ar fi fost aparatele nu ar fi murit toţi copiii internaţi acolo?! De ce a trebuit să moară numai al meu. Numai la al meu s-au defectat aparatele sau copilul meu nu a avut dreptul la viaţă, i s-a încălcat dreptul la viaţă. Aparatura poate o fi defectă, dar nu ştiu ce caută într-un spital aparatură defectă," spune Ioana Ciobanu, mama copilului.
"Aparatele au mai rămas să fie vinovate. Mie mi s-a adus la cunoştinţă că fătul este viu, până dimineaţă. Toată lumea şi-a pus ştamplilă şi parafă şi semnătură că copilul este viu," spune Constantin Ciobanu, tatăl copilului.
Mai mult, părinţii vor fi puşi la cheltuială dacă vor să afle cu exactitate ce s-a întâmplat cu copilul lor. Comisia de malpraxis a decis că este nevoie de încă un expert medical. Onorariul acestuia, aproximativ trei mii de lei, ar urma să fie suportat chiar de familia îndurerată pentru că părinţii au făcut plângere.
"A fost o tragere la sorţi din lista de experţi medicali avizată de Ministerul Sănătăţii şi va fi solicitat domnul profesor doctor Stamatian Florin de la Cluj," a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
"Atât timp cât cineva cere o expertiză, ăla o plăteşte. Să nu se culce pe o ureche că ăia 3 mii de lei nu se pot achita. Aşa cum ne-am putut permite să facem toate analizele să le ducem de la început la sfârşit, o să facem şi un sacrificiu din acesta," a mai spus Constantin Ciobanu, tatăl copilului.
Singurele măsuri în acest caz au fost luate de către Ministerul Sănătăţii care a decis ca toate cazurile complexe să fie dirijate către Maternitatea Cuza Vodă. Mai mult, medicii implicaţi în anchetă nu mai au voie să facă gardă.