30 de copii au trăit pentru câteva ore bucuria regăsirii cu frații lor. N-au avut norocul să crească împreună și au ajuns fie în centre de plasament, fie în grija asistenților maternali.
" - Pe cine ai întâlnit? - Pe fratele meu. - Şi cum e? - Bine. - Îţi era dor de el? - Da. - De când nu l-ai mai văzut? - De astă-vară. - Şi cum a fost întâlnirea? - Frumoasă. - Ce v-aţi povestit? - Despre şcoală."
" - Îţi era dor? - Da. - Şi el ce ţi-a zis? - Tot aşa, că îi e dor de mine."
Emoţiile au fost mari și pentru asistenții sociali.
Rodica Coşofreţ, asistent maternal: "Sunt fraţi, au avut şi numărul de telefon într-un timp şi ţineau legătura şi prin telefon pentru că sunt fraţi şi au crescut."
"Ea e micuţă, probabil nu înţelege ce se întâmplă, dar eu zic că e important să se întâlnească periodic ca atunci când o să crească să ştie că are o surioară," a spus Mihaela Măriucă, mama dintr-o familie de plasament.
Psihologii spun că astfel de întâlniri sunt extrem de importante pe plan afectiv pentru copii.
Mădălina Barbacariu, psiholog: "Ei îşi doresc foarte mult să se vadă cât mai des, să comunice între ei, să-şi povestească întâmplări din viaţa lor, îşi aduc aminte şi de părinţi."
"Încercăm să păstrăm acest criteriu al fraţietăţii, ei să meargă împreună la asistentul maternal sau în centrul de plasament, dar câteodată nu este posibil şi astfel unii ajung în centre de plasament, alţii ajung la diferiţi asistenţi maternali şi măcar o dată pe an să găsim prilejul şi posibilitatea ca ei să se întâlnească pentru a întări legăturile de familie," a explicat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi,
În centrele de plasament din judeţul Iaşi sunt aproximativ 1.300 de copii.