Muzeul de Științe Naturale din Iași și-a închis porțile pentru vizitatori. Cu peste 150.000 de exponate, din care 3.500 fac parte din patrimoniul național, muzeul are nevoie de reparații urgente.
"Muzeul de Științe Naturale, să subliniem că cei cinci ani de procese au făcut să închidă muzeul, efectiv," a spus Virgil Băbîi, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Iași.
Clădirea a fost expertizată în urmă cu 20 de ani și a fost catalogată ca fiind cu risc major de prăbușire. Cel puțin două milioane de euro ar trebui pentru reabilitare. Nu este caz singular. În Iași alte câteva case memoriale așteaptă să fie salvate.
Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Național "Moldova" Iași: "Există câteva cazuri în județul Iași însemnând Muzeul Vasile Alecsandri, Muzeul Teatrului, Muzeul Sadoveanu."
Pentru a trage un semnal de alarmă, muzeografii ieșeni au dat publicității un studiu despre clădirile retrocedate realizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
"Este cazul a 117 clădiri care au fost retrocedate sau care sunt pe cale de a fi retrocedate. Ăsta este numărul final al acestor clădiri. Este o cifră absolut îngrijorătoare," a mai spus Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Național "Moldova" Iași.
Din aceste muzee afectate, 30 la sută sunt din mediul rural. Mai mult, clădirile culturale sunt implicate în peste 400 de procese la curțile de apel și tribunale, la care se adaugă procesele derulate la judecătorii.
"Retrocedările, în general, au împiedicat conservarea și restaurarea monumentelor istorice. Problema a fost de la început, prin legea retrocedărilor. Statul nu a avut grijă de patrimoniu, de cultură. Trebuiau evidențiate, în special, în legile retrocedării anumite clădiri care adăpostesc obiectivele culturale. Asta trebuia să fie o prioritate în lege," a explicat Virgil Băbîi, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Iași.
Pentru a-i determina pe guvernanţi să conștientizeze situația gravă în care se află clădirile culturale, muzeografii vor protesta. Pe 16 mai, când va avea loc evenimentul Noaptea Muzeelor, câte un obiect istoric important va fi acoperit cu o pânză.