Primul lot, cu 280 de mii de carduri de sănătate, a ajuns deja la Iaşi. Ele vor fi distribuite prin intermediul factorilor poştali.
"Angajaţii Poştei se prezintă la fiecare asigurat la care trebuie să-i înmâneze cardul. Dacă nu-l găseşte acasă îi pune un recipes şi îl înştiinţează că are de ridicat cardul de sănătate, se aşteaptă două procese, 20 de zile, ulterior cardul este comunicat CAS, unde sunt asiguraţi toţi asiguraţii să-şi ridice cardul sau dacă nu, ulterior el se arhivează," a explicat Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.
După ce intră în posesia lor, asiguraţii trebuie să le activeze la medicii de familie. În primă fază, pe card şi în CIP-ul cardului vor fi inscriţionate numele şi prenumele asiguratului, codul de asigurat, numărul cardului şi perioada de valabilitate.
"Celelalte elemente, respectiv bolile cronice, grupa sanguină, RH şi celelalte elemente definite a fi inscripţionate pe CIP-ul cardului sunt opţionale şi nu necesită a fi inscripţionate în momentul activării," a specificat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Pentru activarea cardurilor, medicii trebuie să-şi cumpere cititoare de carduri, care costă între 20 şi 300 de lei. Se doreşte ca din aprilie 2015 să fie obligatorie prezentarea cardului naţional de sănătate.
Şefii din Sănătate susţin că au mai semnat două proiecte cu finanţare europeană care prevăd tot informatizarea serviciilor medicale.
"Biletul de trimitere electronic, concediul medical care se va emite tot electronic, reţetele psihotrope pentru medicamentele psihotrope care la fel în momentul de faţă sunt pe hârtie şi vor fi emise electronic, reţetele care se eliberează în afara celor din sistemul de asigurări de sănătate precum şi câteva funcţionalităţi suplimentare ale dosarului electronic care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial," a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Se doreşte ca aceste proiecte să fie implementate până pe 15 decembrie 2015.