De ziua persoanelor cu dizabilităţi, în Sala Mare a Primăriei a fost lansată cartea ''Noua faţă a destinului'', semnată de Dan Lungu, care cuprinde mărturiile şi experienţele părinţilor care au copii cu dizabilităţi.
Prezentă la eveniment a fost şi Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Iaşi, numită ambasadorul campaniei ''Dăruieşte! Schimbă un destin''. Se urmăreşte strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi din mediul rural.
„A fost o onoare să fiu invitată să fiu ambasador la această campanie Dăruieşte, schimbă un destin. Atunci când am fost la fundaţie, am trăit emoţii foarte puternice pentru că am stat alături de copii, am văzut cum sunt ajutaţi, cum sunt îngrijiţi, câtă dragoste şi câtă preţuire li se oferă la fundaţie şi în primul rând m-am gândit la ei şi la părinţii lor,” a spus Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Iași.
Deşi s-au făcut numeroase campanii de sensibilizare a populaţiei cu privire la persoanele cu dizabilităţi, reprezentanţii fundaţiilor susţin că încă sunt probleme majore de integrare în societate a acestora.
„Nu toţi copiii ajung la şcoală, sunt încă probleme legate de accesibilitate, sunt probleme legate de mentalitatea celorlalţi părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi încă este nevoie să convingem comunitatea că aceşti copii au un potenţial care trebuie explorat şi putem, să-i ajutăm să devină oameni utili în societatea noastră dacă le dăm o mână de ajutor,” a spus Aurora Vatamaniuc, președintele Fundației Star of Hope România.
„Într-adevăr implică foarte mult sacrificiu, din partea părinţilor, şi din partea celorlalţi fraţi. Într-adevăr este o deosebire între un copil normal şi unul cu probleme, implică o nevoie specială. În fiecare clipă şi totdeauna trebuie să le dăm atenţie mai multă şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a se dezvolta normal,” a adăugat Mioara Atasiei, părintele unui copil cu dizabilități.
De ziua lor, toţi cei care au vrut să le dedice un gând bun, au putut agăţa în bradul din faţa Primăriei un bilet în formă de stea cu urări. Cifrele oficiale arată că în România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 90.000 sunt copii.